Csongrád és környéke

2019.09.01. 15:14

Csaknem száz év után kapnak emléktáblát

Egy több halálos áldozattal járó bombamerénylet általában alaposan beivódik az emberek emlékezetébe, különösen egy kisvárosban.

Majzik Attila

Nem így történt azonban Csongrádon, ahol jószerivel nem is igazán emlékeznek arra, mi történt 1923 karácsonyán az izraelita nőegylet jótékonysági bálján. Ez volt az, ami arra késztette Sáfrány Pétert, hogy élő emlékezetként napirenden tartsa a témát.


Az amatőr kutató minden fellelhető dokumentumot átnézett és a nyilvánosság elé tárt, ami a bálon történt robbantással kapcsolatos, hogy ne merüljön a feledés homályába az áldozatok neve. A merénylet krónikása úgy tűnik, célba ért: a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezésére emléktábla készül, ami méltó emléket állíthat az 1923-as kézigránátos támadás halottjainak és sebesültjeinek.

Ma a kulturális élet központja az egykori merénylet helyszíne. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

Ma a kulturális élet központja az egykori merénylet helyszíne. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

A táblaavatás és megemlékezés időpontja még kérdéses, az egyesület szeretné, ha az események időpontjához, azaz karácsony környékéhez kapcsolódjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!