Csongrád és környéke

2013.02.21. 21:25

3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület

Csongrád - Nem marad el önként vállalt feladat sem, de mindenkinek kevesebb pénzzel kell beérni az idén. A csongrádi képviselő-testület tegnap megszavazta az idei költségvetést.

Králik Emese

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 – Az államtól a kötelező feladatokra 647 milliót kapunk, a helyi adókból 625, ezen belül az iparűzési adóból 525 millióra számítunk, ebből több mint 50 milliót tart vissza az állam. A költségvetés főösszege mintegy 3,8 milliárd forint – sorolta a számokat [namelink name="Kőrösi Tibor"] (Fidesz) polgármester tegnap a csongrádi testületi ülésen. Az idei büdzséről döntöttek a városatyák, 9 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták. A polgármester szerint egészen új látásmódot igényelt a tervezés. Az, hogy az önkormányzatok ebben az évben már nem számolhatnak működési hiánnyal, illetve hogy megjelölt feladatokra kapják a pénzt, valamint a gyakran változó jogszabályok átalakították a gondolkodást – fogalmazott. Csongrádon mintegy 140 milliós lyuk mutatkozott a költségvetésen, ezt felhalmozási hitelként „könyvelték".

3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület. Archív fotó.

3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület. Archív fotó.
[namelink name="Héjja István"] (Fidesz) pozitívumként értékelte, hogy a települések nem vehetnek fel működési hitelt, ezzel elejét lehet venni a tartozások továbbgörgetésének – mondta. Az intézményekben idén különösen szigorú takarékosságra lesz szükség, de a lehetőségekhez képest jó költségvetést sikerült alkotni – fogalmazott [namelink name="Bartókné Vincze Zsuzsanna"] (Fidesz). – A nem kötelező feladatokat sem nulláztuk ki. Ha csökkentett összeggel is, de megmaradnak – jelentette ki.

[namelink name="Kiss Péter"] (MSZP) nem volt ilyen optimista. Elmondta, hogy bár szokatlan módon a büdzsé kapcsán sok kérdésben egyetért a polgármesterrel, nem hagyhatja szó nélkül: látszik, hogy megindult az önkormányzatok „kivéreztetése". A helyhatóságok idén hozzávetőleg feleannyit kapnak az államtól, mint tavaly, a saját iskoláik dolgába nem szólhatnak bele, ennek ellenére Csongrádon évente 240 milliót kell az intézmények után befizetni – érvelt. [namelink name="Havasi Jánosné"] (MSZP) szerint ahhoz, hogy kialakuljon a költségvetési egyensúly, a bevételeket – bár ezt a független [namelink name="Gyovai Zsolt"] cáfolta – fölültervezték.

[namelink name="Pap Gabriella"] (Fidesz) alpolgármester arra kérte képviselőtársait: ne ilyen sötéten lássák a büdzsét. Kőrösi Tibor is a pozitívumokat emelte ki: a város folyószámlahitele 50 millió forinttal csökkent, az adósságkonszolidáció pedig párját ritkítóan nagy segítség a településeknek. Csongrád 50 százalékos átvállalásról kapott ígéretet, ezt kissé följebb szeretné srófolni a város vezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!