Csongrád és környéke

2019.07.17. 21:10

A vízi turizmust is élénkítheti: átadták az új csongrádi kikötőt - fotók

Egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően épült kishajókikötő a Tisza-parton. Az Algyővel és vajdasági Óbecsével közös projekt résztvevői abban bíznak, hogy a turisták az Alsó-Tiszát is végre felfedezik maguknak.

M.A.

Magyarország vízi útvonalai között az Alsó-Tisza népszerűsége egyelőre nem érte el a Felső-Tisza vagy a Mosoni-Duna szintjét, annak ellenére, hogy a Tisza alsó szakasza egy aszályos nyáron is alkalmas a turizmusra, a parton pedig látnivalók sokasága várja a turistákat. Ezen a helyzeten próbál most változtatni három település.

Csongrád, Óbecse és Algyő együttműködésében még 2015-ben indult el az a hosszú folyamat, aminek a végén egy-egy kishajó kikötőt avathattak a résztvevő települések. A csongrádi úszóművet hivatalosan csak most adták át a volt Wiking kikötőnél, de az arra járó hajósok már egy ideje örömmel használják a kikötési lehetőséget.

 

A projekt teljes költsége 500 ezer euró volt, ebből mindhárom partner megközelítőleg egyformán részesült. Az úszóművön helyet kapott mosdó, tusoló és egy melegítőkonyha is a kikötőiroda mellett. A projektben résztvevő három település ezen felül közös honlappal és közösségi médiafelülettel, több kidolgozott túraútvonallal, mobiltelefonos alkalmazással és turisztikai kiadványokkal is próbál több turistát magához csábítani.

A beruházás célja az volt, hogy az erre hajózó turisták komfortosabban érezhessék magukat, és egyben megteremtődjön a vízi turizmushoz szükséges infrastrukturális háttér.

Átadták az új csongrádi kikötőt - GALÉRIA. Fotó: Majzik Attila

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere az átadón elmondta, abban bízik, hogy a települések közös munkája nem ért véget.

 

– A Tisza összeköt bennünket, a közös projekt pedig nem csak gazdasági fejlesztést, de barátságokat is hozott. Folytatódhat a folyóra alapozott turizmusfejlesztés, bízok benne, hogy lesz a jövőben is olyan feladat, amin együtt dolgozhatunk

– fogalmazott a városvezető. Az algyőieket Füzesi István, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke képviselte, aki kiemelte, a projektzárás valójában egy új korszak nyitánya, a kikötők új távlatokat nyitnak a vízi turizmusban. Ehhez az szükséges, hogy az Alsó-Tiszán is olyan fejlesztések valósuljanak meg, mint a folyó felső szakaszán. Az óbecsei alpolgármester, Kinka Erzsébet azt húzta alá, hogy örömmel vettek részt a projektben, mert így sok tapasztalatra tettek szert. Elmondta, bízik abban, hogy a települések között lesz még együttműködés, mivel a Tisza lehetőséget ad további fejlődésre gazdasági és társadalmi téren is.



 

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!