Aranyérmet hoztak a csongrádi borok a temerini versenyről

Arany- és ezüstérmekkel tértek haza a Temerinben megrendezett nemzetközi borversenyről a csongrádiak, a kékfrankosból pedig most több ezer palackkal vásárolt a Suzuki cég. A tél viszonylag simán, jelentősebb fagykár nélkül múlt el: a csongrádi gazdák lelkének jót tenne egy jó év.

A vajdasági Temerinben a csongrádiak egy csoportja, a bokrosi Gulyás Ferenc, a kertbarátkör tagjai közül Füzesi Ferenc és Keller János, valamint a Csongrádbor Kft. részt vett a Vince-napi versenyen. Boraik a nemzetközi mezőnyben igen jó minősítést kaptak: sok aranyérmet meg ezüstöt hoztak. Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezető igazgatója azt tartja igazi sikernek, hogy sikerült a jó minőségű szekszárdi, a Tolna megyei, a kunsági borokat lekörözni. Nemcsak a Bácskából, hanem Szerbia-Montenegró minden tájáról küldött bormintákkal összehasonlítva is méltán lehetnek büszkék az eredményekre a csongrádiak. Ezután Kiskörösön és Békéscsabán is az élmezőnyben szerepeltek a csongrádi borok.

A városban az utóbbi időben néhányan vészharangot kongattak, mivel a természeti csapások és a kedvezőtlen körülmények a végveszélybe sodorták a szőlőtermesztőket. Pálfi György szerint a mostani eredmények fölerősíthetik az optimizmust. Hinni kell abban, hogy e tájon nemcsak lehet, hanem érdemes is fönntartani a borkultúrát, s leküzdeni a nehézségeket. Annál is inkább, mert nagy reményeket ébreszt az, hogy a múlóban lévő telet a szőlők megúszták komolyabb fagyok nélkül, egy-két százalékra tehető a rügykárosodás, s hátha a tavaszi idő sem okoz kárt. Egyelőre a talajvíz sem veszélyeztet. Lelket öntene a gazdákba, ha egy jó év jó termését szüretelhetnék ősszel.

Érdekességként említette Pálfi György, hogy Japánba is eljutott néhány ezer palack, amit a Suzuki cég reprezentációs céllal vásárolt. Több mint hetvenfajta magyar borból tizenkettőt választottak ki, és ebbe került bele a 2004-es évjáratú Csongrádi Kékfrankos. A napokban újabb tételt rendeltek a távol-keleti országból.

A csongrádi cégnek jelenleg nincsenek értékesítési gondjai.