Csongrád és környéke

2013.10.06. 22:58

Az Aranybográcsért versengtek Csongrádon

Csongrád – Idén úgy volt, hogy nem rendezzük meg a káposztafőzést. Szenior úszóként külföldi versenyen vettünk részt, aztán pedig a bokrosi szüreti mulatság idejével nem szerettünk volna ütközni - Gergely Ildikó.

Králik Emese

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Azonban annyian érdeklődtek, kértek, hogy három hét alatt mégis összehoztuk, ebben a városházáról sok segítséget kaptunk – számolt be [namelink name="Gergely Ildikó"] az V. Csongrádi Szüreti Fesztivál és Káposztafőző Versenyről. Évről évre egyre több az érdeklődő, a Dob utcában idén már 27 bográcsban főttek az ételek, amelyeknek kivétel nélkül a káposzta – savanyú vagy édes – volt az alapja. Láttunk bátor próbálkozásokat, a McElek nevű, a híres mesefigurát zöldségekből meg is mintázó csapat például libás-rozmaringos káposztát készített. Vadlibából lett volna az igazi, árulta el a főszakács, [namelink name="Vincze János"]. – A vadas jelleget reszelt sárgarépával adjuk meg, de kerül bele még gomba és szalonna is – magyarázta.

Idén már 27 bográcsban főttek az ételek. Fotó: Králik Emese

Idén már 27 bográcsban főttek az ételek.
Fotó: Králik Emese

A négytagú zsűriből ketten a Mátyás Király Lovagrend nemzetközi egyesületet képviselték. Az egyik lovag, Kustos István úgy vélte: a versenyzőknek nincs könnyű dolguk, hiszen az alapanyag meghatározott, káposztából pedig véges az elkészített étkek sora. – Az ítélkezésnél az ízen, az állagon, az illaton túl például azt is figyelembe vesszük: felismerhető-e valamilyen tradicionális jelleg. A terítés, de még a szakács ruházata is adhat valami pluszt az összképhez – foglalta össze. Mindezekért és egy remekül sikerült székelykáposztáért a nap végén a járási hivatal csapata kapta meg az Aranybogrács díjat, az est utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!