Csongrád és környéke

2016.01.26. 15:00

Bejött a termálkút a felgyői cégnek

Felgyő - A talajból több mint 80 Celsius-fokos víz jön, már a második szezont fűtik azzal. Az idén húszéves cég évente 100 millió palántát nevel, többségi tulajdonosai hollandok, Felgyőn 40 embert foglalkoztatnak.

Králik Emese

– Lengyelországban 100 hektáros üvegházat láttam, de épülőfélben 42 és 17 hektárosat is. Nálunk a legnagyobb termelőé 8 hektáros – érzékeltette a különbséget a felgyői Grow Group Kft. ügyvezetője, Dobos Ferenc. – Ott olcsó, jó minőségű szénnel fűtenek, nekünk viszont páratlan termálkincsünk van. Ezt a lehetőséget kellene kihasználni Magyarországon. Egyértelműen versenyelőnyünk lenne más országokkal szemben – jelentette ki. Ők nagyot léptek, saját termálkutat fúrattak. A talajból több mint 80 Celsius-fokos víz jön, már a második szezont fűtik azzal. Az idén húszéves cég évente 100 millió palántát nevel, többségi tulajdonosai hollandok, Felgyőn 40 embert foglalkoztatnak.

A termálvízből a háttérben jobbra látható ezer köbméteres tárolóba is engednek, mutatta Dobos Ferenc. Fotó: Králik Emese

A termálvízből a háttérben jobbra látható ezer köbméteres tárolóba is engednek, mutatta Dobos Ferenc. Fotó: Králik Emese

– Még mindig nem élnek megfelelően a hazai kertészetek a lábunk alatt lévő kincscsel – folytatta az ügyvezető. – Igaz, korábban a visszasajtolási kötelezettség sem kedvezett. Ez az idő szerencsére elmúlt, ahogy lehetett, léptünk. Nem bántuk meg. Öt hektárt fűtünk, a kút óránként 150 köbméter vizet ad, 1850 méter mélyről jön, olcsó, biztos energia, kerül belőle egy ezer köbméteres tárolóba is. Tartályos gázt csak vészhelyzetre tartunk.


A kút egyelőre próbaüzemben működik, ezért a fűtés tekintetében pontos költségkülönbséget még nem tudnak mondani. A csurgalékvizet csatornába engedik, jó a minősége, nem károsítja a természetet, és még elég meleg ahhoz, hogy később beruházást alapítsanak rá.


A cél, hogy a földből nyert hőt teljes mértékben kihasználják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!