Csongrád és környéke

2009.03.20. 21:18

Beruházásért cserébe olcsó telkek Csongrádon

Csongrád - Képtelenség az összes szórakozó fiatalt felügyelni – hangzott el a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén, ahol a település közbiztonsági helyzetéről is tanácskoztak a városatyák. Az önkormányzat szabad utat adott a helyi gazdaságfejlesztő programnak: jelentős kedvezményt kaphatnak a városi ingatlant vásárló beruházók.

Bíró Dániel

A Csongrád közbiztonsági helyzetéről készült beszámoló megvitatása során [namelink name="Kaczibáné Molnár Katalin"] kiemelte, hogy a fiatalok szórakozása sok gondot okoz körzetében, ezért a tegnapi testületi ülésen azt kérte, hogy a rendőrök jobban figyeljék a hazavonulókat. Kurucz Ferenc erre reagálva úgy fogalmazott, csípi a szemét, ha kizárólag a rendőrségtől várják a szórakozó fiatalok problémájának megoldását. Rádi Norbert kapitány válaszában hangsúlyozta, hiába strázsálnak az utcán, éjszakánként 600 fiatal ingázik a szórakozóhelyek között, mindegyikük magatartását képtelenség felügyelni. [namelink name="Murányi László"] azt javasolta, a nyomozóhatóságot is tegyék érdekeltté a gyorshajtók elfogásában: kapjanak pénzt a kiszabott bírság után. A tiszai vízi rendészet munkája kapcsán elhangzott: a kis létszám miatt csak úgy tudják ellátni a szolgálatot, ha a közreműködő szerveket – polgárőröket, természetvédelmi és halászati ellenőröket – vonnak be a járőrözésbe. A beszámolót elfogadta a testület.

Szintén megkapta a többséget a helyi gazdaság fejlesztése érdekében kidolgozott rendelettervezet. E szerint április elsejétől önkormányzati ingatlan vásárlása esetén a beruházás mértékétől függően jelentős – akár 80 százalékos – kedvezményt kaphatnak a vállalkozások, amelyek munkahelyteremtésre álláshelyenként 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Kiegészítést kért az önkormányzati minisztérium a bokrosi városrész tervezett leválásával kapcsolatban. Az elszakadást előkészítő bizottság elnöke, [namelink name="Balogh János"] erre azt mondta, ők hajlandóak önállóan fenntartani az óvodát. [namelink name="Gyovai Gáspár"] alpolgármester, Bokros önkormányzati képviselője megjegyezte, számára sértő, hogy a bokrosi bizottság úgy postáz anyagot a csongrádi városházára, hogy nem mutatja meg neki, amikor maga is tagja az önállósodási grémiumnak. Bedő Tamás szóvá tette, kezébe került a bizottság levele, amit a köztársasági elnöknek címeztek: abban az szerepel, hogy az elmúlt 30 évben falufejlesztés nem történt Bokroson. A polgármester szerint ez nem igaz.

Az egyes helyi adóbevételek felhasználást taglaló beruházási feladattervet csak részben fogadta el a testület, az út- és járdafelújításokról, a parkolók és a vízelvezető csatornák építéséről később dönt az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!