Csongrád és környéke

2010.12.10. 20:33

Csanytelek: belvíz után romok

Csanytelek - A belvíz túlnyomórészt eltűnt Csanytelekről, de a pusztítás nyomai csak most kezdenek látszani. <br>

Bíró Dániel

Eltűnt a víz a csanyteleki utcákról, de nem ülhetnek babérjaikon a falubeliek, mert a veszély továbbra sem múlt el, ráadásul néhány lakóingatlanban jelentős kárt okozott a községet elöntő belvíz. Tegnap összesen 15 szivattyú dolgozott a település különböző pontjain. [namelink name="Forgó Henrik"] polgármester lapunknak elmondta, most a lefolyástalan területek víztelenítésén dolgoznak, ezért volt szükség a paksi tűzoltóság 47 tömlőjére, amiért ezúton is köszönet jár. – Az elmúlt héten minden segítséget megkapott a település a csongrádi tűzoltóságtól, a csongrádi vízgazdálkodási társulattól, a vízügytől, de magánszemélyek is tettek felajánlást, így például Jéri Ferencnek és több kertésznek is hálával tartozunk, akik gépeiket üzemanyaggal feltöltve bocsátották rendelkezésünkre – hangsúlyozta a falu első embere. A védekezést egyébként eddig saját zsebből állta az önkormányzat, mintegy 3 millió forintot fordított erre a célra.

A falu központjában csak néhány mélyen fekvő portán maradt meg a víz, a legtöbb utcában normalizálódott a helyzet. A peremterületen viszont komoly károkat voltak kénytelenek elkönyvelni az ingatlantulajdonosok. A Szegedi úton élő Kása János például árokásással azt el tudta érni, hogy a házát elkerülje a víz, de a hozzájuk vezető aszfaltút, amit maguk építtettek, úgy megsüllyedt és megrepedezett, hogy egy nagyobb jármű alatt ripityára fog törni. A 62 éves férfi nem emlékszik hasonló vizes időszakra az elmúlt évtizedekből. Szerinte annyira telítődött a talaj vízzel, hogy olyan a föld, mintha ingoványon járnánk.

Csanádpalotáról visszavonul a belvíz

Továbbra is harmadfokú készültségben védekezik a megye másik leginkább veszélyeztetett települése, Csanádpalota, de a helyzet az elmúlt napokban sokat javult. Ha nem lesz újabb esőzés, várhatóan már ma egy fokozattal lejjebb veszik a készültségi szintet – mondta el lapunknak Kovács Sándor polgármester. Jelenleg is 25 ember, 5 szivattyú és 1 kotrógép bevetésével küzdenek a belvíz ellen. Az eddigi erőfeszítéseknek köszönhetően a városban lakóépületet már nem veszélyeztet a víz, eltűnt a kertekből, udvarokból is – hogy milyen károk keletkeztek a házakban, az a tavaszi olvadást követően derül ki. A belvíz most már csak a külterületi földeket borítja. Itt a befogadó csatornákat igyekszik kotorni az Atikövizig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!