Csongrád és környéke

2016.05.14. 00:30

Csongrádi diáklány lett különdíjas az Intel innovációs versenyén

Bálint Karola 1700 másik fiatal mellett hozta el bevásárlós mobilalkamazásával az Oracle Academy díját.

Munkatársunktól

Két magyar diáklány - egyikük a csongrádi Bálint Karola, akiről már mi is írtunk - vett részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén: az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) az Arizona állambeli Phoenixben.


Idén Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulója az Építsünk ereket őssejtekből elnevezésű projektjével, míg Bálint Karola, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tavaly végzett diákja ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című projektjével vett részt a megmérettetésen.


Karola ma már programozást tanul. Az Indexnek elmondta, az ötlet onnan jött, hogy ő is szeretett volna minél többször gyorsan bevásárolni. Ilyenkor idegesítő, ha nem találjuk egy termék helyét, ezért olyan alkalmazást készített, amely alapján a boltban boltban ezután optimális úton haladhatunk. A fejlesztése elnyerte az Oracle Academy 5000 dolláros (1,4 millió forintos) különdíját.


„Egyelőre fiktív bolt adatbázisát használja, ezt én hoztam létre. A bevásárlólistát eltárolja a telefonban, interneten lekéri a bolt adatait, amit összevet a bevásárlólistával, megnézi, hogy az egyes termékek hol vannak, az alapján kiszámolja az optimális útvonalat, és egyesével mutatja a termékek helyét" – magyarázza az app működését Karola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!