Csongrád és környéke

2019.08.14. 16:02

Csongrádi metálzenekarban énekel az elismert néprajzkutató

Gyöngyössy Orsolya: A zenélés olyan kibontakozási lehetőség, amit kár lett volna kihagyni.

Majzik Attila

Gyöngyössy Orsolya elismert néprajzkutató, több egyháztörténeti könyv szerzője, három tündéri kislány édesanyja. Szabadidejében pedig egy metálegyüttes énekesnője.


Idén októberben lesz kétéves a szimfonikus metált játszó Uneksia – a banda a finn Nightwish együttest idézi meg koncertjein. A zenekar mondhatni „családi vállalkozásként" állt össze, a dobos Kornfeld László, a basszusgitáros Takács Gábor és a szólógitáros Vastag Ferenc mellett a három Gyöngyössy testvér, Orsolya, Jázmin és Géza zenél együtt. Mindannyian munka mellett, szerelemből játszanak az együttesben, Orsi például a néprajzkutatás mellett lett a banda „hangja". De hogyan lesz egy többkönyves egyházkutatóból metálénekesnő?

– Ha valaki háromévesen megkérdezi tőlem, mi akarok lenni, akkor azt válaszolom: énekesnő. A zene mindig is jelen volt az életemben, néptáncoltam, népdalokat énekeltem, a középiskola alatt magán­énekre jártam, barokk műveket tanultam, az Erkel Diák­ünnepen pedig jazzt énekelve szereztem első helyet. Aztán énekeltem szoprán szólistaként a Nagyboldogasszony-templom kórusában is, ahová az egyetem alatt is visszajártam, sőt, a nagyobb ünnepeken a mai napig énekelek – mesélt a zenéhez fűződő viszonyáról Gyöngyössy Orsolya. – 2011–12 táján érkezett az első megkeresés a fiúktól, hogy csináljunk egy közös projektet, de aztán jöttek a gyerekek, Léda, Édua és Mína, így ez félbeszakadt. Aztán 2017-ben, amikor a legkisebb egyéves lett, újra felvetődött a közös zenekar ötlete. Az Uneksiával a Nightwish együttes számait játsszuk, főleg első énekesnőjük időszakának, a Tarja Turunen-érának a dalait. Az általa énekelt barokkos, gótikus vonal passzol hozzám, a megjelenése és az énekstílusa is. Kamaszként – bármilyen hihetetlen is – Metallica-rajongó voltam, a zenei stílus is közel áll hozzám – beszélt a zenekar indulásáról az énekesnő.

A banda még egy hosszú út elején jár, de szeretnék országosan, sőt nemzetközi szinten is megmutatni magukat mint tribute-zenekar. – A Nightwish ritkán koncertezik erre, a jegy is elég drága. Mi ezért minél minőségibb élményben szeretnénk részesíteni a rajongókat – mondta Orsi. – Nem egy véletlenül összeállt tinizenekar vagyunk: érett emberek zenélnek együtt, kilenc, nemsokára tíz gyerekünk van összesen – folytatta az énekesnő. – Ez a zenekar kiteljesíti az életem, egy gyerekkori álmom vált valóra. Egy olyan kibontakozási lehetőség, ami kár lett volna, ha kimarad az életemből.

A Borfesztiválon is fellépnek

Az Uneksiát kétszer is lehet majd látni a csongrádi borfesztiválon, az egyik fellépésük ráadásul meglepetéseket is tartogat. Első koncertjükön, 16-án este vendégművészek is beszállnak zenélni: a rendhagyó fellépésen Csongrád testvérvárosaiból érkező zenészekkel állnak színpadra, az óbecsei Stefaniga Csaba hegedülni fog, a Belchatowból érkező Damian Nowak pedig Orsival énekli majd duettben Az operaház fantomját. A zenekar a teljes repertoárját egy nagykoncerten mutatja be augusztus 20-án, ahol este fél héttől lehet együtt bulizni a Nightwish legjobb számaira.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!