Csongrád és környéke

2013.01.24. 21:33

Csongrádon is drágul a kéményseprés

Csongrád - Büntetést kaphat a lógós vagy a szavazást szabotáló testületi tag. A kéményseprés drágább lesz, de ezt törvény írja elő. Ezekről a kérdésekről is szavaztak a tegnapi ülésen a csongrádi városatyák.

Králik Emese

A csongrádi képviselő-testületi ülések történetében nem először – tegnap a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítása kapcsán – merült fel a kérdés: miért van szükség két alpolgármesterre? Képviselői felvetések azt firtatták, hogy a járási hivatalok kialakítása után nem lett-e kevesebb a grémium, így a vezetők munkája is? [namelink name="Pap Gabriella"] (Fidesz) alpolgármester kifejtette: komoly munkát végeznek a város lakosainak érdekében, feladataik nem protokollmegjelenésekben merülnek ki, az átszervezés pedig nem érintette a munka mennyiségét. Az szmsz változásaival kapcsolatos egyik döntés például, hogy tiszteletdíj- megvonásban részesülhet az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelezettségeinek, azaz indok nélkül marad távol az ülésről, vagy megtagadja a szavazást.

Hosszúra nyúlt a vita a kéményseprés tarifái körül. Egy, a múlt nyáron kelt jogszabály értelmében az önkormányzatok önként vállalhatták a szolgáltatás biztosítását, az azt végző cégnek azonban nem sok beleszólása van az árképzésbe. Némi mozgástere azért akad, így az előíráshoz képest a március 1-jétől érvényes lehető legalacsonyabb tarifát – egyedi kéményre például 950 forintos ellenőrzési és tisztítási díjat – dolgozta ki a helyi Közmű Kft. Arra, hogy a kezük meg van kötve, a cég vezetője, Sipos László is felhívta a testület tagjainak figyelmét. Elhangzott az is: 2015-ig további drágulásra kell számítaniuk az ingatlantulajdonosoknak, az okot szintén törvényi kötelezettségekben kell keresni.

A város gazdasági nehézségeire utalva [namelink name="Kőrösi Tibor"] polgármester (Fidesz) elmondta, 320 milliós „lyukat" kellene betömni a költségvetésen. Figyelembe véve, hogy a közétkeztetésbe még ezen felül 50 millió forintot be kell tenni, „a helyzet nem rózsás" – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!