Egy felejthető évjárat tapasztalatai

Felejthető volt a tavalyi év a szőlő szempontjából, mégsem szabad elfelejteni, mert számos tanulságokkal szolgált – hangzott el a szőlész és borász szakemberek csongrádi fórumán. Immár nyilvánvaló: a téltűrő, szeptemberben érő fajtákat kell termeszteni a Dél-Alföldön. A kék szőlők iránti kereslet csökkent, és kisebb lett az ágazat jövedelmezősége is.
A 2005-ös évjárat a felejthetőek közé tartozik. Illusztráció: Tésik Attila

Mennyiségét és minőségét tekintve sem lesz emlékezetes évjárat a 2005-ös. A múlt év szélsőséges időjárási körülményei viszont számos tanulsággal szolgáltak a kecskeméti szőlészeti és borászati kutatóintézet munkatársai számára, akik a napokban tartottak évjárat-értékelő konzultációt Csongrádon. A hárommillió hektoliteres bortermés, a hektáronkénti 410 ezer forintos átlagos művelési költség, az alacsony cukor-, és a magas savtartalom, a kékszőlő utáni kereslet visszaesése, valamint az ágazat jövedelmezőségének csökkenése nem vet jó fényt az elmúlt esztendőre, mégis rengeteg olyan problémára rámutatott, amelyek megfelelő kezelése hosszú távon fejlődést és kiegyensúlyozott terméshozamot eredményezhet.

A szélsőséges időjárással számolni kell a jövőben, ezért elengedhetetlen a jó fajtaválasztás – hangsúlyozta dr. Hajdú Edit, a kutatóintézet tudományos osztályvezetője. Akinek vizsgálódásai során bebizonyosodott, hogy a Dél-Alföldön mért hőmérsékleti és csapadék-középértékek ugyan megfelelnek az évtizedes átlagnak, de a váratlan felmelegedésekkel, a hirtelen lehűlésekkel és a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadékkal nem bírtak el a tőkék. A várt termés jelentős része idő előtt tönkrement, és a leszüretelt szőlő minősége is hagyott kívánnivalót maga után. A kutató szerint a téltűrő, szeptemberben érő szőlőfajták termesztését kellene előnyben részesíteni régiónkban, azok ugyanis egyenletes minőséget és mennyiséget biztosítanának a termelőknek.

A kutatási eredmények hasznosítását segítheti, hogy az uniós pályázatok feldolgozását végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál idén a fajtaváltás és az áttelepítés élvez elsőséget a támogatások odaítélésénél. A szőlőterület szerkezet-átalakítására hektáronként akár 8000 euró támogatást is el lehet nyerni, de ehhez az szükséges, hogy a gazdák megfelelően töltsék ki a nyomtatványokat, tavaly ugyanis a benyújtott kérelmek 75 százaléka hibás vagy hiányos volt. Az elmúlt évtizedben 1478 hektár ültetvényt számoltak föl az országban, és csupán 219-et telepítettek. A különbség tovább nőhet, hiszen itthon ötezer hektáron vált támogatottá a kivágás, amire – több tényezőtől függően – hektáronként 1450 és 12 ezer 300 euró közötti összeg nyerhető támogatásként.