Csongrád és környéke

2019.05.17. 17:33

Élete rejtély, de címeres cserépkályhái megmaradtak: Láhr Jánosról keze nyoma maradandó érték Csongrádon

Segesváron született, valamikor Csongrádra került, és itt is halt meg 1967-ben. Alig lehet többet tudni Láhr Jánosról - keze nyoma azonban maradandó érték. A városháza címeres cserépkályháit is ő készítette.

Bakos András

„A város címerével díszített cserépkályhákat Láhr János helybeli iparos készítette" – ez a mondat olvasható az 1934-ben épült csongrádi városházáról szóló ismertetőben az interneten. A többi írás sem tartalmaz többet a két fűtőberendezés építőjéről. Pedig ezeket mindenki megnézi, aki belép a terembe, ilyen szépet nem sok helyen lehet látni.


A könyvtár katalógusában nincs a mesterre vonatkozó adat. A múzeum sem őriz róla anyagot. A levéltárnak sincs Láhr János kályhással kapcsolatos, külön kezelt irategyüttese – tudtuk meg Georgiádes Ildikó főlevéltárostól, a fióklevéltár igazgatójától. Egy cégjelzéses papír, néhány életrajzi adat ismert, mert a főlevéltáros kérdésünkre kutatott. Láhr János 1896-ban született Nagy-Küküllő vármegyében, Segesváron. Alkalmazottja volt az 1920-as években Kiskunfélegyházán a város meghatározó építőipari vállalatának, a jó néhány szecessziós épület elkészítésénél közreműködő Ujszászy és Mailáth cégnek.

Láhr János 38 éves volt, amikor a kályhákat elkészítette a város címerével. Fotó: Bakos András

Láhr János 38 éves volt, amikor a kályhákat elkészítette a város címerével. Fotó: Bakos András

 A következő adat Láhrról Hatvani János csongrádi cserépkályha-készítő és agyagipari üzemével függ össze: ott is dolgozott. 1929-ben kért engedélyt Csongrádon cserépkályha-készítő ipar gyakorlására. Tehát öt éve dolgozott önállóan, amikor a városháza címeres kályháit elkészítette. A második világháború után rövid ideig a Csongrádi Épületjavító és Karbantartó Ktsz tagja volt a papírok szerint, 1954-ben a tanács iparügyi osztályától kért és kapott engedélyt arra, hogy folytathassa a cserépkályha-készítést. A főlevéltáros információja szerint a mester 1967-ben hunyt el Csongrádon. Vajon vannak-e, akik ennél többet tudnak róla, esetleg arról, hol élhetnek leszármazottai?


A főlevéltáros azt tapasztalta, más jeles mesterek életművét sem dolgozta még fel kutató. Pedig tanulságos lehet megtudni, egy gyakran látott épület, ismert bútor készítőjének hogyan alakult az élete. A csongrádi városháza nemcsak a kályhák miatt érdekes épület, hanem mert nagyrészt helyiek munkája. A tanácsterem emelvényét, hátsó falburkolatát Borbás Imre helyi asztalos faragta, a ház terveit Piroska János polgármester elgondolása alapján Csókási Ferenc városi főmérnök készítette.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!