Csongrád és környéke

2015.06.02. 23:14

Elkészült a felgyői hulladékválogató

Csongrád, Felgyő - Elkészült és tegnap a műszaki átadása is megtörtént a felgyői hulladékkezelő központban annak a csarnoknak, ahol a korábbinál korszerűbb, hatékonyabb módon válogatják szét az odaszállított szemetet.

Králik Emese

Amit komposztálni lehet, különválasztják, így jelentősen csökken az a mennyiség, amelyet már tovább nem hasznosítható anyagként raknak le. A létesítmény alapkövét tavaly augusztusban helyezték el, a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az összes költség 95 százalékát, 4,6 milliárd forintot kapott az Uniótól és az államtól.

Elkészült a felgyői hulladékválogató. Fotó: Králik Emese (galéria)


A pénzből a 82 települést tömörítő társulás kiskunhalasi és vaskúti telephelyén is épült egy-egy hasonló létesítmény, illetve járműveket vásároltak. A kommunális hulladékot a berendezés kisebb darabokra tépi, egy mágneses szeparátor elkülöníti belőle a fémet, majd egy rosta kisebb és nagyobb részekre válogatja, ismertették a működését.

A projekt részeként újrahasználati központot is kialakítanak a csongrádi hulladékudvarban, a lakosok a házhoz menő szelektív gyűjtéssel ismerkednek, illetve házi komposztálóedényeket kapnak. [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester szerint minden várakozást felülmúl a városban a szelektív gyűjtés fogadtatása. Véleménye szerint ennek következtében jelentősen csökken majd a szemét mennyisége, azaz a felgyői lerakó a tervezettnél jóval tovább lesz képes fogadni a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!