Csongrád és környéke

2012.06.11. 19:47

Elkészült a Tüskevár, szeptember 20-án kerül a mozikba a film

Csongrád - Hét év után végre elkészült a Csongrád-Bokroson is forgatott Tüskevár. Azért tartott ilyen sokáig a munkafolyamat, mert a produkció készítői állami támogatás nélkül, magánbefektetői kölcsönből fedezték a kiadásokat.

Bobkó Anna

– Állami támogatás nélkül, magánbefektetői kölcsönökből készült el a Tüskevár, ezért tartott ilyen sokáig – hallottuk Balogh Györgytől. A mozifilm rendezőjétől megtudtuk: április elején fejezték be a filmet, lezárva ezzel a 2005-óta tartó munkafolyamatot. Bár a nyersanyagot szinte egy nyár alatt leforgatták, az utómunkálatok a pénzhiány miatt hét évig tartottak. Az eredeti tervek szerint 300 millió forintos költségvetéssel kalkuláltak volna, végül 85 millió forintból készült el a film, melynek jeleneteit az eredeti helyszínen, a Kis-Balatonnál és Csongrádon és környékén, így többek között a Csanytelek és Baks között húzódó Dong éren, a bokrosi halastavaknál, valamint a tiszai árterekben vették fel. A forgatáshoz a csongrádi önkormányzat sok segítséget nyújtott, többek között forgatási helyszínként biztosította a csongrádi halászházakat, de a helyiek is aktívan közreműködtek a produkcióban.

Ezt írtuk a filmről

2004. november:
Jövő augusztusban Csongrádon és környékén forgatják a Tüskevár mozifilmes feldolgozását.
2005. május: A várakozások ellenére a produkció nem kapott támogatást az állami forrás elosztására hivatott Magyar Mozgókép Közalapítványtól.
2005. július: Gőreővel forgat a stáb a kánikulában.
2005. augusztus: Pénzhiány miatt felfüggesztik a Tüskevár című mozifilm forgatását Csongrádon. Még több tízmillió forint hiányzik a befejezéshez. Az alkotók remélik: szponzorok, illetve a Magyar Mozgókép Közalapítvány segítségével be tudják fejezni a munkát.
2006. augusztus: Egy év szünet után a napokban dolgoznak tovább a mozifilmen. A háromfős stáb a Holt-Tiszánál és a gimnáziumnál dolgozik. Bemutató: leghamarabb decemberben.
2007. január: Óriási sikert aratott Csongrádon a Tüskevár című filmből készült montázs.
2012. április: Befejezték az utómunkálatokat, elkészült a film.

A Tüskevár nyers változatát már 2007-ben bemutatták Budapesten és Csongrádon, valamint a szegedi Grand Caféban. A végleges verziót viszont először kedden láthatták a Cinema City által meghívott szegedi pedagógusok. A magyarországi Plázák mozijaiban rendszeresen szerveznek tanári vetítéseket, melyeken olyan filmeket ajánlanak a pedagógusok figyelmébe, amit később a diákok körében népszerűsíthetnek. Az elmúlt napokban a Cinema City 15 mozijába hívtak meg tanárokat – a film készítői visszajelzést is vártak tőlük. Egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a filmet, a képi világát és a zenéjét. A győri közönség minden tagja színötösre értékelte a produkciót, melyben Tutajost a Sorstalanságból ismert [namelink name="Nagy Marcell"] alakította. Matula bácsit [namelink name="Kovács Lajos"], István bácsit [namelink name="Eperjes Károly"], Náncsi nénit [namelink name="Pogány Judit"] játssza, de feltűnik [namelink name="Rékasi Károly"], [namelink name="Détár Enikő"], [namelink name="Haumann Péter"] és [namelink name="Szacsvay László"] is.

A film készítői kortalan családi mozit alkottak, amely száz perc erejéig a felnőttekben lakó fiatalságot célozza meg, és a mai gyerekek számára nyújt kapaszkodót, hiszen napról napra távolodunk a körülöttünk élő állat- és növényvilág megismerésétől, megbecsülésétől. – A célunk, hogy megmutassuk a gyerekeknek a valódi értékeket. Legtöbbjük a számítógép előtt kapcsolódik ki, vagy a bevásárlóközpontban költi a pénzét. Pedig ezer olyan program van, amihez egy fillér sem kell: piócát gyűjteni a mocsárban, horgászni, vagy távcsővel figyelni a madarakat – magyarázta [namelink name="Gyovai Szabolcs"], a Tüskevár producere, aki felhívta a figyelmet arra, hogy film a Csongrád környéki lenyűgöző növény és állatvilágot is bemutatja. Erre utal a produkció plakátja is, amely [namelink name="Máté Bence"] pusztaszeri természetfotós képe.

A Tüskevár ősbemutatóját augusztus 2-án, Csongrádon tartják a Körös-toroki napokon. Az országos premiert szeptember 20-ára időzítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!