Felpezsdülhet az élet a csongrádi laktanyában

Magánkézbe kerülhet a csongrádi ipari parkhoz tartozó volt laktanya tucatnyi ingatlana, mivel több vállalkozás is vásárlási szándékáról értesítette az önkormányzatot, amely rábólintott az adásvételre. Az eladásból származó mintegy hatvanmilliós bevételt hitelek kiváltására vagy fejlesztésre fordítaná a városvezetés.
Fotó: Bíró Dániel

A képviselő-testület döntése értelmében a forgalmi értékbecslés alapján fogja áruba bocsátani a laktanya egyes ingatlanait a csongrádi önkormányzat, és ha a vételi szándékot jelző vállalkozásokkal sikerül megegyezni, hatvanmillió forintot meghaladó összeggel gyarapodhat a város kasszája. A húszhektáros objektumban, amely teljes egészében 2004 óta része a helyi ipari parknak, eddig csupán három cég telepedett meg véglegesen, és további kilenc bérelt magának épületet vagy területet. Az elmúlt év második felében négy társaság jelezte vételi szándékát a polgármesteri hivatalnál, ők összesen tíz épületre és a hozzájuk tartozó telkekre tartanak igényt.

– Valós gazdasági tevékenység folyik a laktanya területén, ami tovább élénkülhet az ingatlanok eladásával, és ez remélhetőleg új munkahelyeket is eredményez majd a városban – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás polgármester. A több tízmilliós bevétellel kapcsoltban elárulta, vagy a drágább hitelek kiváltására fordítják a befolyt pénzt, vagy a tervezett további fejlesztések fedezetéül szolgálhat majd a végső összeg. Utóbbiak közé tartozik az úthálózat bővítése, illetve a teljes közművesítés elmaradt elemeinek megvalósítása.

Hogy mennyire pezsdül föl az élet a volt honvédségi bázison, nem tudni, de az mindenképp biztató, hogy az eddig főleg raktározásra használt épületegyüttes egyes szegleteiben műszaki eszközök átvizsgálásával, illetve alkatrészgyártással is fognak foglalkozni. Emellett, mint arról korábban beszámoltunk, a HRC-56 Kft. szerszámkészítő-képzés beindítását tervezi az egykori parancsnoki épület ebédlőjében. Az egyedi szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó helyi társaság a megnövekedett forgalom és a munkaerő utánpótlásának biztosítása miatt tervezi az oktatóközpont felállítását, amely szeptembertől már intézményes keretek között működne.