Csongrád és környéke

2016.02.29. 12:36

Földet vesz, felzárkóztat

Többek között földet vesz Csanytelek idén, amelyet a kertészetében dolgozó közfoglalkoztatottak művelnek.

Munkatársunktól

Az idei, 714 millió forintos főösszegű költségvetésben a falu működésére 268 millió forint áll rendelkezésre. Az adósságkonszolidációra nem szorult település fontos célja, hogy felszámolja a külterületnek számító részen élő 400 család hátrányos megkülönböztetését.


Ezekben az utcákban a pályázati pénzből nem lehetett bevezetni a szennyvízcsatornát, a kiírás szabályai miatt. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a községnek 2011 és 2016 között tíz olyan pályázatát utasították el, amely a településen élők fölzárkóztatását szolgálta volna. 318 millió forint társulási támogatást a község továbbad az Alsó-Tisza-menti Önkormányzati Társulásnak – tudtuk meg [namelink name="Forgó Henrik"] polgármestertől.


Magyarázatul hozzáfűzte: az előző ciklusban Csongrád kilépett a kistérségi társulásból, otthagyva Csanyteleket, Tömörkényt és Felgyőt. A csanyteleki önkormányzat vállalta ezután a társulás szervezői szerepét. Azért maradtak együtt a községek, mert így a szociális feladatokra, intézményeik fönntartására többletnormatívát igényelhettek az államtól. Ez a plusztámogatás az a pénz, amit továbbad a település a többieknek. A költségvetésben szerepel még 128 millió forint, ami a szennyvízberuházás utáni áfaelszámolás összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!