Csongrád és környéke

2011.12.16. 18:00

Gábor Dénes-díjas Losonczi Áron és Matuz János

Csongrád, Szeged – Losonczi Áron, a pixelbeton csongrádi feltalálója és Matuz János, 60 államilag elismert búzafajta szegedi nemesítője Gábor Dénes-díjat kapott. Az ünnepségen részt vett a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola 3 diákja is.

Munkatársunktól

Heten vehették át a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjat csütörtökön a Parlamentben, köztük ketten Csongrád megyeiek.
[namelink name="Losonczi Áron"] csongrádi okleveles építészmérnök „a tudományt és a művészetet sikeresen összekapcsoló, az építészet alakulását döntően befolyásolni képes, különleges hatású, iparilag is gazdaságosan gyártható fényáteresztő beton létrehozása és továbbfejlesztése során végzett alkotótevékenységéért" kapta az elismerést.

– Megtisztelő a díj, és meglepődtem, mert ezzel eddig döntően a műszaki újításokat ismerték el; úgy érzem, ez az elismerés most az építészszakmának is szól – mondta lapunknak Losonczi Áron.
Találmányának, a pixelbetonnak a nagyüzemi gyártása tavaly szeptemberben kezdődött el a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-nél. Azóta – mint Áron mondja – sikerült „jóárasítani" az árut. Ez egyrészt azért előnyös, mert a vékonyabb pénztárcájú vásárlók is megengedhetik maguknak, hogy néhány négyzetméternyit megrendeljenek – másrészt arra számít, még nagyobb arányban fogják használni a jelentősebb projektekhez.

[namelink name="Matuz János"] agrármérnök, mezőgazdasági genetikus, a Gabona Kutató Kft. tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem professzora „a hazai növénynemesítés, a gabonafélék, különösen az aestivum- és durumbúzák nemesítése terén elért eredményeiért", továbbá „hazai és nemzetközi szinten kiterjedt szakmai publikációs tevékenységéért" érdemelte ki a díjat. 39 éve dolgozik búzával, 60 államilag elismert fajtának a társnemesítője, ebből 47-et szabadalom véd. Nagy részüket magas beltartalmi értékük és termésátlaguk miatt szeretik a gazdálkodók.

A Gábor Dénes-díjak átadásán beszédet mondott [namelink name="Kövér László"], az Országgyűlés elnöke, [namelink name="Réthelyi Miklós"] nemzetierőforrás-miniszter és [namelink name="Jamrik Péter"], a Novofer elnök-vezérigazgatója. Meghívták az ünnepségre a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola diákjait, Ocskó Márkot, Rátfai Pétert és Asztalos Imrét is. Ők a holográfia mindennapi alkalmazásáról írtak tanulmányt, és megnyerték a Gábor Dénes tiszteletére kiírt ösztöndíjpályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!