Csongrád és környéke

2008.12.09. 19:51

Januárban mutatják be a vízlépcsőtanulmányt

Csongrád - Idő kell, hogy elfogadja a köztudat, de a rügyfakadáson már túl van a vízlépcsőügy Vince László szerint. A csongrádi duzzasztóműről készült megvalósíthatósági tanulmányt januárban egy konferencián mutatják be, ahová nemcsak a szakmát és a Tisza-völgyi településvezetőket, hanem a gazdaság és a kormányzat képviselőit is meghívják.

Bíró Dániel

Nem dugták a fiókba, csupán félretették a csongrádi tiszai duzzasztóról készült megvalósíthatósági tanulmányt a megrendelői. A Csongrád megyei önkormányzat által elkészített, több száz oldalas dokumentum tartalma a bennfentesek számára október óta ismert, de nyilvános bemutatása eddig váratott magára. A megyei közgyűlés alelnökétől, Sándor Attilától megtudtuk, olyan időpontot keresnek már hónapok óta, amely minden érintett számára megfelel. A tanulmányt ugyanis egy csongrádi konferencián szeretnék bemutatni. A megyén fontosnak tartják, hogy a számos szaktekintély és településvezető mellett Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő is jelen legyen a fórumon, hogy a téma uniós vonatkozásai is ismertté váljanak. Többek között az ő szoros programja miatt halasztották a következő évre a konferenciát.

– Idő kell, hogy elfogadja a köztudat ezt a kezdeményezést, ennek jelentőségét. Évek óta folyik a csepegtetés ebben a témában, de azzal, hogy a tanulmány elkészült, már a rügyfakadáson is túl vagyunk a vízlépcső ügyében – mondta lapunknak Vincze László, akinek a korábbi ciklusban tett javaslatára született meg a terjedelmes dolgozat. Csongrád országgyűlési képviselője azt szeretné, hogy minél szélesebb társadalmi támogatottságot élvezzen a duzzasztóépítés, ezért a gazdaságot is meg akarja nyerni az ügynek. Széles Gábort, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét már megkeresték, hogy legyen jelen januárban Csongrádon. Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc is előadó lenne, városának ugyanis ivóvízbázisa a Tisza, ezért ott és a Duna–Tisza közén szintén egyre égetőbb kérdéssé válik a vízutánpótlás, -visszatartás lehetősége. A konferenciára a szaktárca képviselőit is meghívják a szervezők. Vincze László szerint januárban tarthatják meg a fórumot, de addig szeretnék bővíteni a meghívottak táborát.

3 lehetséges helyszín

Bokros 1977-es Csongrádhoz csatolása kényszertársítás volt, ezért nem meglepő a vasárnapi népszavazás eredménye. A vízlépcsőt tekintve pedig nem kérdés, hogy mindkét település óriásit nyerne ezzel a beruházással, bár egyelőre nem tudni, melyikhez lenne közelebb, hová tartozna, hiszen három lehetséges helyszínt említ a tanulmány – árulta el lapunknak Vincze László, aki egyébként biztos benne, hogy már nem lehet útját állni Bokros elszakadásának. A honatya szerint kizárt, hogy a köztársasági elnök megvétózná a városrész önállósodási törekvését.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!