Csongrád és környéke

2013.04.29. 21:30

Keres, tájékozódik, emlékezik a csongrádi diákok robotja

Csongrád - Nyolc perc alatt felderítette az áldozatok helyét, majd sértetlenül, külső segítség nélkül megtalálta a kivezető utat a katasztrófa sújtotta épületből. A csongrádi gimnazisták egy ilyen robottal nyertek országos versenyt.

Králik Emese

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 – Az egésznek a lényege, hogy ez egy földrengés utáni épületet szimbolizál, ahol robotoknak kell megkeresniük az áldozatokat. A 40 fok körüli hőmérsékletű kis lemezek az „eltűnt személyek", a robot egy labirintusban haladva kutatja fel őket. Ha egy helyen már járt, azt megjegyzi, oda nem megy még egyszer – magyarázta lelkesen a LegoRockers csapat tagja, [namelink name="Gilicze Kristóf"]. A csongrádi Batsányi János Gimnázium diákja két másik társával, Bálint Karolával és Sebők Attilával nemrég megnyerte az országos robotépítő versenyt Nyíregyházán.

A felderítést nyolc perc alatt kellett véghezvinni, az „áldozatok" helyét lámpa felvillantásával jelezte, majd a szerkezet sértetlenül, külső segítség nélkül megtalálta a kivezető utat a „katasztrófa sújtotta épületből". A tematikát és az alapcsomagot a Lego biztosítja a csapatoknak, a többi már a tagokon múlik.

 A győztes csapat. Bálint Karola, Gilicze Kristóf és Sebők Attila most Eindhovenbe készül. Fotó: Králik Emese

A győztes csapat. Bálint Karola, Gilicze Kristóf és Sebők Attila most Eindhovenbe készül.
Fotó: Králik Emese

Az iskola évek óta rendszeresen indul hasonló versenyeken, a szakkör, amelyen felkészülnek a gyerekek, tulajdonképpen tehetséggondozás is. Összetett alkotás, mondta a sikeres robotról az egyik felkészítő pedagógus, [namelink name="Giliczéné László-Kókai Mária"]: figyeli a távolságot, a nyomást, illetve a fényt is. Még a kereke is speciális, hogy minél kisebb körben megfordulhasson.

– A versenyeket nemcsak azért szeretjük, hogy eredményt érjünk ott el, hanem azért is, hogy a fiatalabban érdeklődését fölkeltsük. Egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas robotot már a kisebb gimnazisták is alkotnak, őket nagy örömmel tölti el, ha az alkotásuk felismer egy fekete vonalat, és megáll ott – tudatta a tanárnő. A diákok több hónapos munkát fektettek a robot megépítésébe, az algoritmust közösen tervezték, a programot Karola írta. Sok időt töltöttek el az iskolában a finomításokkal, tökéletesítéssel. Következő nagy álmuk, hogy részt vehessenek a hollandiai Eindhovenben a nyári RoboCup 2013 világbajnokságon.

A verseny rendkívül jelentős, a robotika seregszemléje. A fiatalokkal foglalkozó tanár, [namelink name="Gilicze Tamás"] elmondta, hogy a napokban lejár a regisztráció határideje. Ahhoz, hogy külföldön is megmutathassák tehetségüket a diákok, támogatókat kell keresni, hiszen a számítások szerint közel 1 millió forintra lenne szükségük a nevezéshez, utazáshoz, valamint a gyerekek és a kísérők kint tartózkodásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!