Csongrád és környéke

2011.02.07. 19:50

Kész tervek a belvíz ellen

Csanytelek - Öt éve kész tervekkel rendelkezik a csanyteleki önkormányzat a csatornázásra és a felszíni vízelvezetésre. A belvízveszély megszüntetéséhez szükséges munkálatok becsült összköltsége 5 milliárd forint – a község idei költségvetése 340 millió.

Munkatársunktól

Hétfő délelőtt első fokúra mérsékelték a belvíz elleni készültséget Csanyteleken. A vízzel telített föld azonban még okozhat károkat a régi építésű ingatlanokban.

– Megelőzhető lenne a hasonló helyzet, hiszen a 2000-es belvíz után elkészültek a felszíni belvízelvezetés tervei, a közútkezelő 2003-ban készítette el a főút nyomvonalának módosításával kapcsolatos tanulmánytervet, amelyet a helyi testület el is fogadott. A kommunális szennyvízcsatorna megvalósíthatósági tanulmányát, együtt a felszíni vízelvezetés dokumentumaival, 2005-ben kistérségi pályázat keretében készíttette el a község – tudtuk meg [namelink name="Forgó Henrik"] polgármestertől. Elmondta: megfelelő forrás híján nem tudtak azóta sem belekezdeni a jelenlegi árakon körülbelül 5 milliárd forintos munkálatokba. Az idén 340 millió forintos költségvetésből gazdálkodó község az esetleges pályázatok önerejét sem lenne képes állni.

Megelőzhető lenne a Csanyteleket tavaly december eleje óta elborító belvíz, ha megépülnének az elvezető  csatornák. Fotó: Schmidt Andrea

Megelőzhető lenne a Csanyteleket tavaly december eleje óta elborító belvíz, ha megépülnének az elvezető csatornák.
Fotó: Schmidt Andrea

– Először a belvízelvezető gerinccsatornát kellene megépíteni. A rendezési tervben szerepel a községet átszelő 4519-es főút nyomvonalának mintegy másfél kilométerrel való megrövidítése. Ez nem érintene lakóingatlanokat, a szántóföldeken át vezetne. Ez állami beruházásként készülhetne el, s e mellé lehetne megépíteni a belvízelvezető gerinccsatornát. Ehhez csatlakozhatnának az úgynevezett szárnycsatornák. Ezek elkészülte után egyszerre kellene kiépíteni a felszíni vízelvezetést, valamint a szennyvízcsatornázást.

A községből kétfelé lehetne kiterelni a belvizet, a település déli részén az Alsó-főcsatornába, míg az északin az eddig a Csongrád és Térsége Vízgazdálkodási Társulás kezelésében lévő Faragó–Karsai-csatornába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!