Csongrád és környéke

2014.06.27. 23:27

Kidobhatják a konyhák a zsírosbödönöket

Csongrád - Szeptembertől rendelet szabályozza, hogyan kell főzniük a közétkeztetőknek. Még van mit javítani, de pozitív példát is láttunk: a csongrádi konyha megelőzte a korát.

Králik Emese

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Megvizsgálták néhány éve az iskolai menzákat, és azt tapasztalták, hogy sem az ételek mennyisége, sem a minősége nem kifogástalan – hangzott el nemrég egy szentesi szakmai rendezvényen. A megyei kormányhivatal és a járási hivatal azért hívta meg a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó intézmények munkatársait, hogy az előadók megosszák velük a tapasztalataikat, amelyek között riasztóak is akadtak.

Unalmas, nem mindig az életkornak megfelelő menüsorról, bő zsírban sült ételekről, nagyszámú elhízott gyerekről beszéltek a szakemberek. A Mintamenza Programhoz kevés főzőkonyha csatlakozott, elérkezett az ideje, hogy önálló rendeletet hozzanak az egészséges közétkeztetés érdekében. Ez szeptember 1-jétől lép életbe, többek között fokozatosan csökkenteni kell majd a felhasznált só, zsír, cukor mennyiségét.

A Szentesi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete két éven keresztül közel 30-30 intézményben vizsgálódott az illetékességi területén, mondta előadásában [namelink name="Surányi Anita"] járási tiszti főorvos. A konyhák 1 éves kisgyerektől az idős emberekig szolgáltattak, kevés volt a pozitív tapasztalat. Hogy csak néhányat emeljünk ki: sok sót és zsírt használtak, nyers és feldolgozott formában is kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket terveztek az étrendbe.

A csongrádi konyhán kevesebb a maradék, mióta új elvek szerint főznek. Fotó: Králik Emese

A csongrádi konyhán kevesebb a maradék, mióta új elvek szerint főznek. Fotó: Králik Emese

– Nekünk nem okoz majd gondot a szeptemberi változás, egy ideje már saját elhatározásból átálltunk a reformétkeztetésre. Megelőztük a korunkat – közölte a csongrádi városellátó vezetője, Hajdú László. A legfiatalabb ügyfelük 6 hónapos, a legidősebb 100 év körüli, 1000–1800 főre főznek, minden igényt igyekeznek kielégíteni. Szerinte nem igaz, hogy egészségesen főzni drága dolog: a zöldségeket a város maga termeli, repceolajból kitűnő a pörkölt, só helyett fűszernövényekkel hoznak ki gazdag ízvilágot. – Jó irányba haladunk, és ezt más is tapasztalta. Aki a maradékot elszállítja a konyhánkról, megjegyezte, hogy az utóbbi időben sokkal kisebb mennyiséget kell elvinnie – osztotta meg tapasztalatait. Ezt a Körös-toroki napközis táborban látottak is alátámasztották. A gyerekek jó étvággyal fogyasztották a valódi paradicsommal gazdagított paradicsomlevest, a selymes krumplipürét, a májat és a salátát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!