Csongrád és környéke

2016.03.23. 10:45

Könyvbe foglalta Csongrád irodalmát

Csongrád - Évekig dolgozott a csongrádi gimnázium nyugalmazott tanárnője, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya azon a könyvön, amely a város irodalmi örökségét mutatja be.

Munkatársunktól

A kötet elkészült, szombaton mutatták be az érdeklődőknek. Évszázadokat ölel fel a tanulmány, olyan írókat, költőket sorakoztat fel, akiknek születésük, munkásságuk, vagy tanulmányaik okán köze volt a Tisza-parti városhoz. A könyvre akár érdekes történelmi kordokumentumként vagy irodalmi forrásként is tekinthetünk. Számos művel kapcsolatban talán éppen a most megjelent kötetből tudhatjuk meg, hogy kimondva vagy rejtve, de csongrádi vonatkozása van.


Megismerhetjük belőle például, hogy Juhász Gyula az egyik legjelentősebb háborúellenes versét, a Tudom már... címűt a városban írta. Móra Ferenc a Parasztjaim című művében a csongrádi temetőkről emlékezik meg, Móricz Zsigmond megemlíti a híres halas bicskát a Légy jó mindhalálig-ban, de nem maradhatott ki a csongrádi gimnáziumi éveit a regényeiben, novelláiban gyakran említő [namelink name="Grecsó Krisztián"] sem. A kötet később akár egy bővített kiadásban is megjelenhet – mondta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!