Csongrád és környéke

2013.06.03. 09:22

Nemzetközi könyvtáros konferenciát tartottak Csongrádon

Csongrádon nyolc ország könyvtárosai vitatták meg a könyvtárakat érintő legfontosabb kérdéseket, így a haza és a könyvtár viszonyát is.

Palatinus Csaba

8. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját a Csongrádi Információs Központ és az Informatikai és Könyvtári Szövetség közös rendezésében. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és több csongrádi vállalkozó támogatásával valósulhatott meg, lehetőséget biztosítva a szakma hazai képviselőinek, hogy találkozhassanak a határon túli magyar könyvtárosok szervezeteivel, azok tagjaival.

Nemzetközi könyvátos konferenciát tartottak Csongrádon - GALÉRIA


A konferencia és a köré szervezett rendezvények azt hivatottak biztosítani, hogy a szakma képviselői határon innen és túl tudjanak egymás eredményeiről, problémáiról és közös együttműködési megállapodás keretében próbáljanak meg lépéseket tenni. Újabb öt évre írtak alá a hazai és a határon túli szakmai szerveztek között egy megállapodást arról, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség együtt akar működni és támogatni kívánja a határon túli szakmai szervezeteket, valamint rögzítették, hogy továbbra is Csongrádon kívánják megszervezni ezt a szakmai konferenciát.

Formálódóban van a következő ötéves országos könyvtári stratégia, ami a következő években az alapvető fejlesztési területeket, elérendő célokat határozza majd meg. A könyvtárak szerepe változóban van, új igények jelennek meg, mint például a könyvtár interneten keresztül való használata. Ezért az intézmények nem kerülhetik el a nyitást, újabb funkciók felvételét mindamellett, hogy a hagyományos szolgáltatások iránt sem csökken az érdeklődés. - A magyar nyelvű könyvek hiánya főként az EU-n kívüli országok magyar könyvtáraiban nagy gond, de a magyar nyelvű továbbképzés már szinte mindenütt. A határon túli könyvtárak problémái nagyon hasonlóak annak ellenére, hogy nyílván nem lehet egy burgenlandi és egy kárpátaljai könyvtár lehetőségeit összehasonlítani. De a magyarság szórványságban történő megmaradásának súlyos terhe ugyanúgy nyomja minden határon túli magyar könyvtár vállát, hiszen míg az egyik helyen a magyar állampolgárságot kell eltitkolniuk az ott élőknek, a másikon az önkéntes gazdasági asszimiláció vetődik fel, vagyis hogy esetlegesen nem is akarják magyarságukat vállalni – mondta Illés Péter, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs központ vezetője.

A konferenciához kapcsolódóan egy alkotó könyvtáros, Engel Judit akvarell kiállítását is megnyitották, amelyet egész hónapban megcsodálhatnak a csongrádi könyvtárba betérők. A kiállító régebbi utazásainak élményeit örökítette meg, kiválóan visszaadva a mediterrán tájak, városok hangulatát. Képeit nézve mi is Madrid sikátoraiban, vagy éppen dél Itália kikötőiben érezhetjük magunkat. A megnyitón Krokavecz András, és a Zene Iskola egyik tanára közösen játszott romantikus dallamokat.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!