Csongrád és környéke

2014.04.28. 22:07

Ösztöndíjat kapott a fafaragó Tomi

Felgyő- Művészeti kategóriában kapott ösztöndíjat egy felgyői, értelmi fogyatékkal élő fiatalember. Kordik Tamásnak a fafaragás sokat segít, a fejlődését a környezete is látja.

Králik Emese

– Tomi mindig hozott be apróbb munkákat a klubba, hogy büszkélkedjen az ügyességével. Szerettem volna, ha hozzáértő szakember foglalkozik vele. Kicsit szorongó, nagyon keveset beszél, nehezen nyílik meg, de a fafaragásban kiteljesedik. Megkerestem a mestert, elvállalta – mesélte [namelink name="Kissné Vékony Éva"], a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének (FONI) vezetője. Azt idézte fel, ahogyan az egyik kliensük, a most 22 éves, felgyői [namelink name="Kordik Tamás"] megismerkedett a neves csongrádi fafaragóval, Tisza Sándorral.

Nemrég nagy öröm érte a mindig mosolygó fiút: országos szinten is elismerték a munkáját. Művészeti kategóriában ő nyerte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által alapított Göllesz Viktor-ösztöndíjat. Ezt azért hozták létre, hogy támogassák a tehetséges, értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat, és segítsék a beilleszkedésüket. Az ösztöndíjra pályázni kellett. A fiú most egy éven keresztül havi 12 ezer forintot költhet utazásra, szerszámokra, vagy belátása szerint bármire.

Tomi két éve jár a mesteréhez, azóta nyíltabbá, közvetlenebbé vált.

Tomi két éve jár a mesteréhez, azóta nyíltabbá, közvetlenebbé vált.
Az ösztöndíjat a Parlamentben adták át, nagy élmény volt, a családja nagyon büszke rá, mosolygott a fiatalember. Nem nehéz megtanulni a fafaragást, a legszívesebben tálakat készít, már „megrendelést" is teljesített, büszkélkedett. Legközelebb, úgy tervezi, egy kutya formájú tálat készít.

Napközben a FONI-ban talál magának elfoglaltságot, a hét fénypontja számára a hétfő, ekkor jár a mester Dankó Pista utcai műhelyébe. A fiatalember két éve jár a mesteréhez, azóta sokat változott. – Nyíltabbá vált, a társaival szemben közvetlenebb. Az interneten és a könyvtárban utánanéz a fafaragással kapcsolatos dolgoknak – mondta Éva.

– Tomi nagyon ügyes, ritkaság, hogy valaki mindkét kézzel tudjon faragni. Ő ezt meg tudja csinálni, ilyet még nem is láttam. Nagy örömmel végzi a munkát, precízen, kitartóan dolgozik, ameddig el nem készül, vagy nagyon el nem fárad a keze – mesélte róla [namelink name="Tisza Sándor"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!