Százmilliós árvízi károk Csongrádon

A legszerényebb felmérés szerint is félmilliárd forintos kárt okozott Csongrádon a tavaszi rekordárvíz, és ugyanekkora összegbe kerülhet a sérült sárkányfarki zsilip és a felgyői gátszakasz helyreállítása. Utóbbiakra biztos van állami fedezet, a helybeliek lakóingatlanjaiban keletkezett százmilliós kár enyhítéséről viszont később határoz a kormányzat.
A sérült zsilipet még most is több méter magas falú ellennyomó medence veszi körbe. Fotó: Bíró Dániel

A csongrádi polgármesteri hivatal dolgozói hétfő délután postázták a helyi árvízi károkat összesítő dokumentumot. Noha voltak csongrádiak, akik a hét első napján is élni szerettek volna a lehetőséggel, a megadott határidőre 129 kárfelmérő lapon együttesen 86 millió forint becsült kárértéket jelentettek be a városlakók. Az okozott veszteség helyreállítási költsége pedig megközelíti a százmilliót. Berkes István jegyző érdeklődésünkre elmondta, csak azokat az ingatlanokat érintette a kárfelmérés, amiket tulajdonosuk lakásra használ: a megrongálódott garázsok, melléképületek, a bérleményként hasznosított lakóházak vagy üdülők nem kerültek bele az összesítésbe. A hivatal vezetője hozzátette: nem tudni, az állam mennyit térít majd meg ebből a százmilliós tételből, arról ugyanis a kormány határoz.

Az önkormányzat ingatlanjai közül tucatnyiban esett kár, az összérték eléri a 200 millió forintot. A Tisza romboló ereje leginkább az Öregszőlőkben kialakított művésztelepnél fejtette ki hatását, ott 31 milliós kárt tártak föl az illetékes szakemberek. A település által fenntartott úthálózat is megsínylette az egy hónapos árvízi védekezést: a minap készült felmérés szerint 200 milliót emésztene föl a teljes helyreállítás. Azt, hogy az előbb felsoroltak közül mire futja majd az állami segítségből, amit az országos vis maior keretből különítenek el, szintén nem tudni.

– Az viszont biztos, hogy az árvízvédelmi művek kijavítására lesz pénz, még az idén – tudtuk meg Ördögh Józseftől. A vízügyi szakaszmérnökség vezetője elmondta, amint levonul a mostani árhullám, hozzáfognak Csongrádon a sárkányfarki zsilip kibontásához. A sérült átereszt még most is több méter magas ellennyomó építmény veszi körbe. Megvizsgálása után elkészülhet a rekonstrukció terve. A kivitelezéssel is végezni akarnak még ebben az esztendőben. Ugyancsak nekilátnak a megcsúszott felgyői gátszakasz újjáépítéséhez, ami az előbbi zsilipjavítással együtt mintegy félmilliárd forintba fog kerülni.