Csongrád és környéke

2011.01.18. 19:26

Továbbadná, amit tud az idős szerszámkészítő

Csongrád - Két évtizede megoldatlan a szerszámkészítő-szakma utánpótlása, holott bővül a járműipar. Csongrádon a szakma doyenje, Sági Imre újraindítaná a képzést, mert szerinte Kínánál is versenyképesebbek lennénk kreativitásunk miatt.

Bíró Dániel

– Ha valaki fiatal szerszámkészítőt keres, számítson rá, hogy 45–50 éves szakinál ifjabbat nem talál – foglalja össze a szakma jelenlegi állapotát [namelink name="Sági Imre"]. Családjában felmenői között is sok volt a vasas ember, de ő előbb tanulni akart. A helyi gimnáziumban érettségizett, utána két év műszaki gyakornokság következett. Idővel hidegalakító szaktechnikusi végzettséget is szerzett, de ismereteit legjobban azokon az úgynevezett „fejstanszokon" bővíthette, ameiket havonta egyszer rendeztek meg a fővárosban. Ezeken a fórumokon egyetemi tanárok és rutinos szakik együtt ötleteltek, a megoldásokat pedig mindenki magáévá tette.

A 68 éves csongrádi mesterember 50 éve gyűri a vasat, de szerinte 5 élet sem lenne elég, hogy kitanulja a szerszámkészítés minden csínját-bínját, annyira gyorsan változik az anyagválaszték. Tudniillik utóbbi határoz meg mindent: egy szerszám kigondolásánál roppant lényeges szempont az anyagköltség, az élettartam, mert ezektől lesz versenyképes a termék. – Nálunk sokáig tradíció volt, hogy a szűkös anyagi és tárgyi feltételek miatt kínunkban mindig kitaláljunk valami újat. Ettől lett elismert külföldön

Ha lenne megfelelő utánpótlás szerszámkészítőkből, Kínával is versenybe tudnánk szállni – véli Sági Imre (jobbról). Fotó: Bíró Dániel

Ha lenne megfelelő utánpótlás szerszámkészítőkből, Kínával is versenybe tudnánk szállni – véli Sági Imre (jobbról).
Fotó: Bíró Dániel

a magyar szerszámkészítő- szakma. Ez a hagyomány a képzés középiskolai szintű megszűnésével megszakadt, holott ha lenne megfelelő utánpótlás, Kínával is versenybe tudnánk szállni, hiszen kreativitásunk révén gyorsabban és olcsóbban tudnánk bekapcsolódni az alkatrészek európai gyártásába – magyarázza [namelink name="Sági Imre"].

Azt, hogy munka lenne elég, a szerszámkészítő hiányszakmák közé sorolása is bizonyítja. Főleg az ország nyugati felében nagy rá a kereslet, hiszen eddig oda összpontosult a hazai járműipar, de a Mercedes kecskeméti gyárindítása változtatni fog ezen. – A beszállítóknak szükségük lesz eszközökre a tömegtermékek gyártásához, s az ő kiszolgálásukhoz kisebb műhelyek is elegendők. A szakma kiöregedett, ezért jutott eszünkbe, hogy a csongrádi Diana Felnőttképző Szakiskolával együttműködésben szeptembertől beindítsuk a képzést 10–12 fő számára. Kezdeményezésünk viszont csak akkor járhat sikerrel, ha többé nem fenyegetik a fiatalokat a kétkezi munkával, hanem bátorítják őket – tette hozzá [namelink name="Sági Imre"].

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!