Csongrád és környéke

2012.02.13. 20:10

Újraöntetnék az ellopott árvízi harangot

Csongrád - Két hangversenyt is rendeztek a tavaly ellopott, majd tenyérnyi darabokra vágott csongrádi harang újraöntése érdekében. A 2 milliós költségből eddig 119 ezer forint gyűlt össze. Hamarosan Cseh Tamás-emlékesttel folytatódik a gyűjtés.

Munkatársunktól

Gyűjtést indított a csongrádi [namelink name="Krokavecz András"] annak érdekében, hogy újraönthessék a tavaly november végén ellopott, majd feldarabolt árvízi emlékmű harangját. A lopást tavaly november 25-én vette észre [namelink name="Dudás Sándor"] szobrászművész, s a tolvajt a rendőrség órákon belül el is fogta. A tettes, egy 43 esztendős tiszaalpári férfi azonban bevallotta: ellopta, majd fel is darabolta a 80–90 kilós harangot, s részeit egy kiskunfélegyházi színesfém-felvásárlónál adta el, majd 50 ezer forintért. A pénz nagy részét játékgépen elvesztette. Vagyona pedig nem fedezi az általa okozott kárt.

A harang – még épségben. Fotó: DM/DV

A harang – még épségben.
Fotó: DM/DV

A harangot még 2000-ben formázták a csongrádi művésztelepen a Plain Air Nemzetközi Alkotótelepen dolgozó művészek, s abban az évben fel is állították. – Két alkotó nem él már közülük, így az ellopott harang pontos mása már nem készülhet el, csak egy hasonló – mondta lapunknak Dudás Sándor szobrászművész.

– Eddig a harang javára a piroskavárosi Szent József-, majd a belvárosi Szent Rókus-templomunkban rendezett koncertből, illetve egy magánszemély 3000 forintos adományából 119 ezer forint jött össze – tudtuk meg Krokavecz Andrástól. Hozzátette: hamarosan Cseh Tamás-emlékestet rendeznek a Csemegi Károly Könyvtárban – bevéte-
lét szintén a harang javára ajánlják fel. A 11773353- 00888738-as OTP-számlaszámra pedig várják mindazok adományait, akik mihamarabb ismét szeretnék látni a Tisza-gáton az árvízi emlékharangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!