Csongrád és környéke

2019.03.23. 08:38

Útnak indult Garbolcról Rakonczay Gábor és a csongrádi Ötvös Ádám - futva szelik át az országot

Futva szeli át Magyarországot Garbolctól Felsőszölnökig, azaz az ország legkeletibb pontjától a legnyugatibbra lévőig Rakonczay Gábor és a csongrádi Ötvös Ádám. A futók ma kora délelőtt elindultak a nagy útra, 630 kilométer áll előttük.

Majzik Attila

Útnak indult a Rakonczay Gábor - Ötvös Ádám páros, hogy keresztben átfussák az országot. A két ultrafutó szombaton kora délelőtt indult el Garbolcról, Magyarország legkeletebbi pontjáról, körülbelül hatszázharminc kilométer áll előttük. Út közben, hétfőtől péntekig megállnak egy-egy általános iskolánál, hogy a sportolást, az egészséges életmódot népszerűsítsék.


Korábban írtuk:

Egy hét, hatszázharminc kilométer, egy nemes cél és két férfi, akik mindennek nekivágnak – röviden így lehetne összefoglalni Rakonczay Gábor és Ötvös Ádám nem mindennapi kalandját. Rakonczay életében nem meglepő egy ilyen vállalkozás azok után, hogy kenujával magányosan szelte át az Atlanti-óceánt, nemrég pedig a Déli-sarkról tért haza, a csongrádi fiatalember azonban az első nagyobb megpróbáltatására készül.

 

– Pár éve barátkoztunk össze Gáborral Lubics Szilvi ultrafutó edzőtáborában, ezt az ötletet is közösen találtuk ki. Szerettünk volna túraútvonalakon futni, de ez végül nem jött össze. Egy esti futásunkon, amikor a Margit-szigeten futottunk száz kilométert, jött az ötlet, hogy maradjon meg a közös futás, de legyen mellé egy jó ügy is, így határoztuk el, hogy keresztben átfutjuk az országot.

Hétfőtől péntekig megállunk egy-egy általános iskolánál, hogy az egészséges életmódról, a sport fontosságáról beszélgessünk, és megpróbáljuk inspirálni a gyerekeket, rávenni őket a testmozgásra. Tervezzük, hogy együtt is futunk velük egy iskolakört – beszélt a célkitűzésükről Ötvös Ádám.

Ádám megszokta a terhelést, már az életformájává vált: hetente 90–140 kilométert fut. A legtöbb, amit egyszerre megtett, az kétszáz kilométer volt, így azért nagy kihívás lesz számára teljesíteni a távot. – A hosszútávfutás izgalmas, ingergazdag, sok olyan helyet látunk majd útközben, amit korábban még nem ismertünk. Maga a futás sokat vesz ki az életünkből, de még többet tesz hozzá: sokat tanul közben az ember önismeretet, koncentráltságot, nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot. És persze olyan motiváló emberekkel találkozik, akik erőt adnak neki, olyan barátra talál, mint Gábor – mondta el a csongrádi futó.

 

A futók szombaton indulnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolcról, itt van hivatalosan Magyarország legkeletibb pontja. Nagyjából hatszázharminc kilométer megtétele után pénteken érkeznek meg a Vas megyei Felsőszölnökre, az ország legnyugatibb pontjára.

Úgy kalkulálnak, hogy az első pár napban napi kilencvenöt kilométert futnak, ezt pedig fokozatosan csökkentik, hogy a túra végén már „csak" napi ötven-ötvenöt kilométert kelljen megtenniük. 

– Nyilván egy ilyen táv alatt nem a sebességre megy az ember, hanem a „túlélésre". Fontos, hogy Gáborral egy a tempónk, és jó barátok is vagyunk, egy hullámhosszon vagyunk, támogatjuk egymást. Egy ilyen hosszú futás alatt fejben kell megoldanunk minden problémát, el kell hinni, hogy ezt meg lehet csinálni. Amíg te irányítod a tested, addig megy a dolog – vallja az ultrafutó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!