Csongrád és környéke

2013.10.31. 18:59

Vincze megköszönte, neki is megköszönték

Jövőre visszavonul a politizálástól Vincze László országgyűlési képviselő, aki a csongrádi testület ülésén azt mondta, nyugodt szívvel vállalja a Fidesz-frakció minden döntését. Az ingyen használt városházi iroda elvétele miatt csúnyán összeveszett a polgárőrelnök és a polgármester, végül mégis sikerült emberi hangon megbeszélni az ügyet.

Bakos András

Polgármesteri dicséretet kapott kiemelkedő munkájáért Balogh Gábor, Erki Ferenc, Gubisi Csaba és Kádár Zsuzsanna. Velük együtt 220 ember dolgozott a Start program keretében közhasznú foglalkoztatottként Csongrádon. Virágpalántát neveltek a közterületekre, veszélyes fákat nyestek, járdalapokat készítettek a betonelemgyárban, járdát építettek. A novembertől folytatódó program eddig 181 millió forintba került, ebben a munkabér mellett az anyagok és a megvett, továbbra is használható eszközök ára szerepel. Azt, hogy ezek az emberek értéket teremtettek, mindenki elismerte, a programról azonban pártállástól függően mint félig teli, illetve félig üres pohárról beszéltek a képviselők. Havasi Jánosné és Kiss Péter (MSZP) azt tette szóvá, hogy a minimálbérnél kisebb a pénz, amit az emberek így kerestek, kevés a tisztességes megélhetéshez, s hol merne egy vállalkozó kevesebbet fizetni az emberének a minimálbérnél - az államnak viszont ezt is szabad. A kormánypárti Héjja István, Pap Gabriella és Gyovai Zsolt viszont arra emlékeztetett, ez nem végleges nyugdíjas állás. A cél az, hogy a pénzért dolgozzanak meg, akik tudnak, szerezzenek készségeket, amelyekkel később el tudnak helyezkedni vállalkozásoknál. Ez pedig jó néhány embernek sikerült. Kőrösi Tibor polgármester hozzátette, nem múlt el olyan nap, hogy ne kellett volna aláírnia egy elbocsátást, mert sok emberről kiderült, erre a munkára sem alkalmas. A többségnek mégis adott valamit ez a program. A polgármester emlékeztetett: a nagy világválságból az USA gátépítésekkel, Németország pedig autópálya-építésekkel kezdett kilábalni. Rengeteg ember jutott munkájáért pénzhez, ami nem volt sok, mégis megpörgette a gazdaságot.

Ha valakit megsértett az elmúlt években, attól elnézést kér, és ezután is szívesen segít bárkinek - mondta Vincze László leköszönő országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus a csongrádi halászházak visszaszerzése és a partfalépítés érdekében végzett munkáját emelte ki. Bejelentette, a 451-es utat 2015-től fogják aszfaltozni, az állam bicikliutat épít Csongrád és Gátér között. Kiss Péter kérdéseire - megszavazta-e a „gránitszilárdságú", majd többször módosított alkotmányt, a magánnyugdíjvagyon és a takarékszövetkezetek, az iskolák államosítását - Vincze azt felelte, nyugodt szívvel vállalta a frakcióval közösen hozott döntéseit. Örült volna, ha a vízlépcső is megvalósul, de már az is komoly eredmény, hogy a közbeszéd részévé vált ez a beruházás. Ha egy ügyet sikerül az eredeti tervekhez képest 60-70 százalékig megvalósítani, azt a politikában már sikernek kell tekinteni - osztotta meg legfőbb tapasztalatát Vincze, akinek a szocialista Havasiné javaslata alapján határozatban köszönték meg a munkát.

Eldöntötték a képviselők, hogy pályázatot írnak ki a Körös-toroki üdülőterület hosszú távú üzemeltetésére. 2014-ben sem drágulnak a helyi autóbusz-közlekedés jegyei, bérletei, és járatritkítás sem lesz.

Nagypál vs. Kőrösi

Nagyon kellemetlen perceket éltek át a jelenlévők Nagypál Sándor képviselő és Kőrösi Tibor polgármester csörtéi alatt. Nagypál az ülés elején kérte, a halottak napjára való tekintettel vegyék le napirendről azt az előterjesztést, amelynek értelmében az önkormányzat visszaveszi az ingyenirodát a polgárőröktől. Erről szerdai számunkban írtunk. Kőrösi azt mondta, nem érti, a téma hogyan függ össze a halottak napjával, de jó lenne, ha a képviselő most nem szekálná őt, mert épp szerdán temette el az édesapját. Később még többször összetűztek, egyikük sem engedett, miközben Nagypál felfogóképessége és Kőrösi akaratossága is terítékre került. Végül a helyiségről kompromisszumos javaslatot fogadtak el: a polgárőrök átköltöznek saját MHSZ-irodaházukba, de december 31-éig erre haladékot kapnak.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!