Már most városias Palota

Már csak a rendőrőrs hiányzik Csanádpalotán, ahol minden más, a városi léthez elengedhetetlennek tekintett intézmény működik. Csongrád megye legújabb, tizedik városának napja augusztus 15-én lesz.

Szabó Imre

Tegnap délután az Önkormányzati Minisztérium épületében köszöntötte Varga Zoltán tárcavezető az idén városi rangra emelkedő települések polgármestereit, köztük Kovács Sándort is Csanádpalotáról. A tegnapi ünnepség kapcsán arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyire városias Csongrád megye legfiatalabb, 10. városa?

Csanádpalota első embere azt mondja: lényegében minden megvan

 
Lényegében minden megvan náluk, ami ma a kisvárosi lét elenged- hetetlen feltétele."
Kovács Sándor polgármester

náluk, ami ma a kisvárosi lét elengedhetetlen feltétele. Ez alól talán csak a rendőrőrs kivétel, de a helye már ennek is megvan, és tárgyalnak a megyei kapitánysággal. Van viszont szépen felújított, tavaly akadálymentesített orvosi rendelőjük, ahol 2 háziorvos, 1 fogorvos és 2 védőnő dolgozik, napi nyitva tartással üzemel a gyógyszertáruk is. Van bölcsődéjük, ami egy 52 milliós beruházásnak köszönhetően hamarosan új épületbe költözik – itt 3 csoport is elfér majd 40 gyerekkel.

Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megye legújabb, tizedik városának napja augusztus 15-én lesz.
Fotó: Karnok Csaba

 Az óvoda 157 millióból újul meg, itt 120 gyereket tudnak fogadni, és büszkék a 250 gyereket oktató általános iskolára is, ahol épp most zajlik egy 14 milliós informatikai fejlesztés. Ami pedig a középfokú oktatást illeti: már a 3. évfolyam 10 diákja ballagott el idén Palotán, akik a makói Juhász Gyula Református Gimnázium kihelyezett tagozatán tanultak.

Traktor a központban. A mezőgazdaság és a városi lét jól megfér majd egymás mellett Csanádpalotán.  Fotó: Karnok Csaba

Traktor a központban. A mezőgazdaság és a városi lét jól megfér majd egymás mellett Csanádpalotán. Fotó: Karnok Csaba
Van ezen kívül családsegítő központ, gyermekjóléti szolgálat 5-5 fővel és idősotthon, ahol jelenleg 16 gondozott él. Ez utóbbi intézmények több környező falut is kiszolgálnak. Kovács Sándor hozzátette: Palotán az iparűzési és a gépjárműadón kívül más helyi adónemet nem szednek, és nem is terveznek újakat bevezetni. Költségvetésük tavaly 790 milliós volt.

A tegnapi budapesti ünnepségen egyébként nem adtak át díszokleveleket a várossá válás alkalmából. Csanádpalota ezt első városnapján, augusztus 15-én veheti majd át, ám egyelőre nem dőlt el, melyik közjogi méltóság hozza el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!