Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

200 millió forint jut a templomokra

Csongrád - 200 millió forintot fordítanak két katolikus és egy református templom felújítására Csongrádon. A három közül a Nagyboldogasszony-templom a hitélet központja, de az utóbbi években a reformátusság, így templomuk szerepe is megerősödött.
Isten három házát hamarosan felállványozzák Csongrádon. Az önkormányzat és partnereként a katolikus egyház közel egymilliárd forint támogatást nyert nemrégiben a városközpont rekonstrukciójára. Ennek a programnak része a Nagyboldogasszony-, a Szent Rókus- és a református templom külső felújítása. A három épületre mintegy 200 milliót fordítanak az elnyert keretből.

1769-es felszentelése óta a Nagyboldogasszony-templom a csongrádi hitélet központja. A utóbbi évtizedekben csak kisebb javításokra futotta a templomnál, kivételt csak a régi-új kristálycsillár elhelyezése jelentett. A 17 milliós fényforrást 2007 decemberében egy adományozó felajánlásának köszönhette a helyi katolikus közösség.

A csongrádi reformátusság is megerősödhet, ha jövőre megszépül a templomuk. Fotók: Tésik Attila
A csongrádi reformátusság is megerősödhet, ha jövőre megszépül a templomuk.
Fotók: Tésik Attila

Idén 100 milliót fordíthatnak a 240 éves Nagyboldogasszony-templomra, a falak új szigetelést kapnak, megújul a homlokzat és a tetőszerkezet is.

– A tetszetős külső bizonyára sok embert becsalogat majd a templomba – mondta Janes Zoltán plébános. – Elsősorban a szertartásokra rendezkedünk be, de ahogy eddig, a kultúrát is szívesen látjuk majd Isten házában, így kiállítások és zenei rendezvények befogadásától sem riadunk vissza. A plébános szerint még inkább felpezsdül majd az élet a belvárosi Szent Rókus-templomnál, amit 1722 óta látogathatnak a hívők. Misét csak havonta egyszer tartanak ott, de az elképzelések szerint 2010-től már idegenvezető kalauzolná a templomra kíváncsi turistákat.

1769 óta áll a Nagyboldogasszony-templom.
1769 óta áll a Nagyboldogasszony-templom.

Valószínű, hogy a 85 milliós beruházás után – amely nemcsak a homlokzati, szigetelő- és tetőfedő munkákat foglalja magába, hanem a belső berendezések és néhány szobor restaurálását, valamint régészeti kutatást is – egyre többen rendeznek majd itt keresztelőt vagy esküvőt, hiszen eddig is kedvelt ünnepi helyszínnek számított a templom a csongrádiak körében.

Egyre többen járnak istentiszteletre

A református gyülekezet is erőre kaphat Csongrádon, miután 15 milliót költhetnek a múlt század első felében emelt, 40 évig lelkész nélkül hagyott, Hunyadi téri templomra. A mostani lapos tető helyett nyeregtetőt kap az épület, szigetelik a falait, a nyílászárókat pedig kicserélik. Gilicze András lelkésztől megtudtuk, 2007-ben még csak tucatnyian jártak istentiszteletre, manapság viszont már közel félszázan.

Olvasóink írták

 • 7. Power 2009. március 29. 10:14
  „Hol vannak a dúsgazdag megélhetési politikusaink adományai?
  Biztosan nagy szükség van a felújításra, kérdés, hogy jelen gazdasági helyzetben lehetne-e még 1-2 évet várni a szigetelési munkákkal és a felújítással. 200 millió Gyurcsánynak és Bajnainak nem sok, viszont a magyar költségvetésnek településenként 200 millió rengeteg pénzt jelent.”
 • 6. szemlelodo 2009. március 28. 17:27
  „Jelen gazdasági helyzetünkben tulzónak tartom közel félszáz embertársam hitéletéhez szükséges tárgyi feltétel biztositását,tiszteletben tartva hitbéli hovatartozásuktól függetlenül.”
 • 5. waterbear 2009. március 28. 10:23
  „Hogyan is van ez? Olyan mint a pártfinanszírozás??? Mindenki zsebéből....? Nem kellene már ezen változtatni végre, tartsák fenn magukat.. a pártok is!”
 • 4. keletaru 2009. március 28. 09:11
  „T. Sziti !

  Nem , nem , nem ...drága a "pályázosdi" . Képviselősdi "felelőségnélkül" , kasza meg már rég üres . Amíg van hitel addig veszik fel , aztán mi lessz ?! Választások s majd találja ki az utód , hogy jön ki a ráhagyott "örökségbőll" . Olyan mintha néha a régi "Rómában" lennénk , a népnek "cirkusz" a lényeg , a többit meg majd megtudjuk/-ják ! Majd ráülnek a tökre s csikó lesz belőle ! Hihettetlen ami itt megy / jön ! Félre ne értsük egymást természetesen jó ha jön valaki látja nem romokban állunk .( De mindenki más irányú fejlődésre vár már itt rég , nem kereskedelmi üzletekre ) Remélem helyi vállalkozokkal valósítják meg a beruházásokat ,ezzel is "itthon" ( ami ekkora összegnél nem csekély ) tarva a helyi adó részét , s munkaerőt !”
 • 3. katcsi 2009. március 27. 21:14
  „minden egyház , felekezet
  és történelmi egyházak , tartsák fenn önmagukat”
 • 2. Sziti 2009. március 27. 19:54
  „Van itt pénz tényleg, hisz a válság kellős közepén olyanokra költünk amire évtizedek óta nem volt pénz.
  Mondják, hogy pályázati pénz, de önrészre azért gondolom szükség van.
  Az önrészt meg kölcsönökből lehet finanszírozni ugye?
  Miből tudjuk visszafizetni a kölcsönöket?”
 • 1. pampus 2009. március 27. 17:09
  „Dől a lé! Van itt pénz! Ezt, ha a Gyurcsány tudta volna, akkor nem mondott volna le!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád nyakán maradtak a vendégházak

Idén még kivár a csongrádi városvezetés: nem adja bérbe nádtetős vendégházait. Fotó: Tésik Attila Tovább olvasom