Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

2010 őszéig két bénakacsa-év jön Csongrádon

Csongrád - Tudomásul vette a csongrádi önkormányzat a bokrosiak döntését: a városnak és a városrésznek hat hónapja van, hogy megegyezzen a vagyon- és feladatmegosztásról. A képviselők arról is döntöttek tegnap, hogy az önkormányzatnál tanácskozási jogot adnak az önállósodás kezdeményezőinek.
Egy hónappal a véleménynyilvánító népszavazás után – éppen a határidő lejárta előtt – határozatba foglalta a csongrádi képviselő-testület a bokrosiak döntését. Állásfoglalásként annyi került be a dokumentumba, hogy a városvezetés tudomásul veszi a referendum eredményét. A tegnapi rendkívüli ülésen Murányi László képviselő felemlegette, hogy Bedő Tamás csongrádi polgármester politikai kérdésnek minősítette az elszakadás ügyét. Egy rádióinterjúról beszélt, aminek sarkalatos mondandója volt, hogy csongrádi, azon belül politikai mozgatórugói is lehettek a bokrosi kezdeményezésnek. A városatya visszautasította, hogy ő is ezt az álláspontot képviselné. Nagypál Sándor annyit tett hozzá, hogy Csongrád első embere a saját felelősségét mossa el, ha ilyen irányból közelíti meg a dolgot. Bedő erre azt felelte, fenntartja véleményét, amivel egyébként nincs egyedül.

Ezek után a bokrosi önállósodási bizottság elnöke is szót kapott. Balogh János sajátos módon próbálta bemutatni földijei indíttatását. Azt mondta, ő is, mint a többi bokrosi választópolgár, elengedett kézzel ül a vécén, az igennel voksolók pedig szabad akaratukból döntöttek a leválás mellett, s nem politikai megfontolásból.

Több mint félórás polémiát hozott annak az előterjesztésnek a megtárgyalása, amiben a bokrosi előkészítő bizottság tanácskozási jogot kért a csongrádi önkormányzattól azon témák esetében, amelyek érintik a városrész jövőjét. Bedő Tamás megjegyezte, Gyovai Gáspár tagja az önállósodást előkészítő bizottságnak, ezért a bokrosiak képviselete megoldott a városházán. Ternai László azt feszegette, ki dönti el, melyik téma érinti Bokrost. Szerinte – éppen e faramuci helyzet miatt – az is megoldás lehetne, hogy minden napirendhez hozzászólhatna a bizottság képviselője. 2010 őszéig bénakacsa-állapotban lesz a város – vélekedett a polgármester, aki megígérte, nagyon óvatosan fogja kezelni a Bokrost érintő ügyeket. A grémium többsége végül megszavazta a bokrosiak indítványát.

További menetrend

December 7-én a 846 bokrosi választópolgár közül 531 járult az urnákhoz. 318 helybeli voksolt a leválás mellett, 201 ellene, 12 szavazat érvénytelen volt. A referendum megtartása 283 ezer forintba került. Csongrádnak és Bokrosnak hat hónapja van, hogy megegyezzen a vagyon- és feladatmegosztásról. Ha addig nem születik egyezség, akkor a bíróságnak kell döntenie a kérdésben. Ami a továbbiakat illeti: az önállósodási kezdeményezést az előkészítő javaslatokkal együtt a közigazgatási hivatal útján terjesztik fel a szaktárcához. A hivatal ellenőrzi az eljárás törvényességét, értékeli a kezdeményezés törvényi feltételeinek teljesítését, az iratokat az érkezést követő 8 napon belül véleményével együtt felterjeszti az önkormányzati miniszternek. A végső döntést a köztársasági elnök hozza meg ez év végén.

Olvasóink írták

 • 9. Power 2009. január 11. 12:47
  „New York-ban többen élnek mint Magyarországon és csak 51 képviselő dolgozik.
  Túl sok az ingyenélő! Kevesebb képviselő, kevesebb hülyeség. Meneszteni kell őket!”
 • 8. Sziti 2009. január 10. 14:43
  „Kedves RegElek!

  Sajnos igazad van. Mindenben egyetértek veled.
  Csongrádon a képviselő testület azzal foglalkozik, hogy betarthatatlan rendeleteket hozzon.
  A képviselőknek is az a legnagyobb problémája, hogy itt-ott van kátyú vagy belóg a járdára egy gally,
  esetleg kiégett az izzó stb. Nem tudom hogy működik itt ez az egész de néha olyan tályékozatlanok a képviselők mint mi. Sokszor látszik, hogy nem is tudják miröl is szavaznak egyáltalán de szavaznak.
  Mindenki kritizál de senki nem áll elő olyannal ami előre vinné avárost.
  2010 után új választások lesznek, de az egyszerű választópolgár azzal szembesül, hogy mindegy kire adta le a voksát, a következő testületi ülésen ugyanazokat látja.”
 • 7. RegElek 2009. január 09. 09:22
  „Üdv!
  Bokrosi lakosként is egyetértek keletaru-val, miszerint Csongrádon nincs semmi. Volt szerencsém 6 évig Csongrádra járni iskolába, így láttam/látom a változásokat, amik nincsenek(?). Tudom közhely, de csak Szentesig kell nézni, mennyit lépett előre az elmúlt években.
  A másik felvetés, hogy mi lesz velünk, ha nem lesz iparűzési adó, vagy ha a Mars gondol egyet, és odébb áll? Szerintem akkor is képes lesz életben maradni a falu, mert léteznek más falvak is példaként, ahol nincs hatalmas gyár, és mégis életképes a település.
  Egy másik ok a leválásra, (persze ez is gazdasági, anyagi érdek), hogy amikor a Csongrádi Önkormányzat összeomlik a sok tartozás miatt, akkor ne rántsanak magukkal minket is.
  Ez persze megint csak egy magánvélemény.
  "2008. December 7.: Csongrádot lecsatolják Bokrosról" :)”
 • 6. keletaru 2009. január 09. 08:44
  „Tisztelt Hank !

  Bedő egy írásban jelezte nem olyan komoly lesz a " hiány kb 50-60-millió ". Itt kezdődnek a gondok , mint ahogy olvashattuk . A bokrisiaknak beigért beruházások sorra elmaradtak . Senki nem tárgyal olyan emberrel aki mindig csak igérget , ráadásul vezető beosztásban ( van még jelenleg ) ! S nem mi vállaltunk felelős vezetést ( hivatali eskü sem minket kötelez ) , de most meg mi segítsünk ! Aki nem tud felelősségteljesen döntéseket hozni az mondjon le , mert innen csak megélhetési politikusnak látszik , aki mindig a pártfegyelemre hivatkozik nem a választópolgárokat képviseli ! Mint az elvárt lenne egy demokratikus országban . A legegyszerűbb persze , hogy megegyezés lett volna mindkét részről ! Dehát ez Csongrád........ mi nem egyezkedünk . Na na mi ...... , csak közben nem veszük észre itt már nincs semmi ! Üdv kuci
  ez egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”
 • 5. hank 2009. január 08. 19:52
  „Sziasztok!

  Próbáljuk valahogyan más nézőpontból megközelíteni.
  Ti mit tettetek volna, vagy mit nem tettetek volna a polgármester és a testület helyében.
  Mert utólag folyamatosan szidva van mindenki. De talán elkerülhető lett volna ez. Ha igen, akkor szerintetek hogyan?

  Az én magánvéleményem az, hogy ha nem lenne Mars, akkor Bokros sem szakadt volna. Vérszemet kaptak hogy annyi pénznek csak egy része megy oda. Ki ne kapott volna ebben a gazdasági helyzetben.
  Azonban akkor lesz a nagy kopp, ha eltűnik az iparűzési adó. Vagy összébb húzzák a nadrágszíjat és próbálnak a feladatokkal spórolni, esetleg falut csatolnak vissza városokhoz, hogy olcsóbb legyen az állam.

  Visszatérve a fejlesztésekhez. Persze arányaiban nem volt az rossz - gondolom.
  Biztosan van statisztika, hogy 1 lakosra mekkora beruházás jutott a bokrosi városrészben és mekkora Csongrádon.
  Ha illetékes olvassa a fórumot, akkor szivesen venném, ha legalább erre reagálna.

  Hank”
 • 4. keletaru 2009. január 08. 08:24
  „" bénakacsa " ez nem csak mostanra szól . Most majd le vállik Piroska városrész , alsó városrész , belváros . Ezáltal meg maradnak a képviselői mandátumok , s kifelé tudjuk mutatni mekkora ez a FALU . Egy jó vezető nem a munkásokban keresi a hibát , hisz minden döntést utasítást ő ad ki ! A feledatott a szerint hajtják végre a megbízott emberek . Tehát mindig a fejétől büdös a hal . S most is csak a mutogatás , pozicióról nem mond le, de mindenki segítsen rajta , hogy még maradni tudjon s dicsöitse magát " ezt is meg csináltam " . Van még mit eladni itt kérem .......!”
 • 3. Sziti 2009. január 07. 21:17
  „A polgármesteri fizetés a kissebb feladatellátás miatt csökkenni fog, ezáltal a képviselők tiszteletdíja is csökken. Gondolom én.”
 • 2. izek 2009. január 07. 13:44
  „2010 őszéig két bénakacsa-év jön Csongrádon
  1 hozzászólás Bíró Dániel2009.01.07. 16:00
  Most bemásoltam, tessék a kései publikálás. Hehe... Megmutattam :)”
 • 1. izek 2009. január 07. 06:15
  „Már megint... kezdődik az év. De jó. Szóljanak hozzá. Utólag ne legyen mutogatás. Azt már nagyon unom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre jobban csengő név: alföldi bor

Csongrád - Egy rangos szakmai díjnak is köszönhetően nő az érdeklődés az alföldi borok iránt. A mi vidékünkön tavaly a vártnál kevesebb ültetvényt vágtak ki a gazdák, és egyre többen kísérleteznek világhírű fajtákkal. Tovább olvasom