Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

25 évre legalább 90 milliót kérnek az Erzsébet Szállóért

Csongrád - Havi 300 ezer forintért már bérbe adná az októberben bezárt Erzsébet Szállót a csongrádi önkormányzat. A 125-147 millió forintos értéket képviselő épület hasznosítási pályázatának kiírásáról pénteken dönt a városvezetés.
A turistaszezon kezdetekor, május végén hirdetne eredményt az Erzsébet Szálló ügyében a csongrádi önkormányzat. Arról már egy éve döntöttek, hogy a bezárásra ítélt hotel további hasznosítására pályázatot ír ki a város, de az csak februárban dőlt el, hogy milyen szempontok alapján szülessen meg a kiírás. A testület elé kerülő tervezet szerint egyfordulós, nyílt pályázaton keresnének bérlőt a 103 éves épületnek. A licit havi bruttó 300 ezer forintról indulhat. Az 1227 négyzetméteres műemléki jellegű ingatlan kiadásánál az értéknövelő beruházásokat beszámítaná a tulajdonos önkormányzat, amely 25 évre adná bérbe a szállót.

Nem szerepel az elfogadásra váró kiírásban olyan kitétel, hogy csak idegenforgalmi célokra lehet hasznosítani az épületet – vagyis bármi lehet belőle. – Igen, akár irodaház is – válaszolt felvetésünkre Bedő Tamás. A csongrádi polgármester megjegyezte, előnyben részesülhet, aki szálláshelyként működtetné tovább, de fontosabb szempont a megajánlott bérleti díj mértéke és a munkahelyteremtés elősegítése. Bedő elismerte, nem a legjobbkor keresnek beruházót, jobb lett volna hamarabb elindítani az eljárást, de ha így is eredménnyel zárul a pályázat, nyártól megint fogadhat vendéget a szálló – feltéve, hogy akad vállalkozó, aki befektet a hotelbe. A pályázók ügyében május végén hozhat döntést az önkormányzat. Ha eredménytelenül zárul a pályázat, nem lesz újabb kör, az önkormányzat ugyanis tavaly úgy határozott, ebben az esetben értékesítésre hirdeti meg az ingatlant.

Az ingatlan értéke

Az Erzsébet Szállóról három becsüs szakvélemény is készült: az egyik 125, a másik 137, a harmadik pedig 147 millió forintra értékelte az ingatlant. Ha abból indulunk ki, hogy havi 300 ezer forintért már bérbe adná Csongrád a hotelt, 25 évi megállapodáshoz 90 millióra lenne szükség. Buzder István helyi ingatlanszakértő szerint ilyen feltételek mellett nehéz kiadni bérbe az egykori szállót, hiszen ha van valakinek 90 millió forintja, az inkább kivár, mert kicsit többért örökre megveheti a patinás épületet.

Olvasóink írták

 • 17. Sziti 2009. március 20. 19:59
  „Kuci-kuci.”
 • 16. Power 2009. március 20. 18:55
  „Ez itt a "Kész átverés" show: "A licit havi bruttó 300 ezer forintról indulhat."
  Gazdasági világválság idején? Csongrádon? Szerintem Bedőnél "elmentek otthonról".”
 • 15. keletaru 2009. március 20. 18:03
  „Tisztelt Cicvarek !

  Igen ,igen ,igen ! Akkor számoljunk közössen "hangossan" az ön álltal említett vendég helyeken , mennyien is férnek kb. el . De "nagyon" jó indulattal ! S hova mehetnek !? Megint "nagyon" jó indulattal ?! Ki mit üzemeltett miért ? A legegyszerübben a könyvelések mutatnák meg ! Nem pedig a saját elképzeléseink ! Mert ki tudja ki ,miben bízik s miből , mit szponzorál !? ( Pl.: valakinek lehet Bp.-n irodaháza ami nyereséges s a veszteséget ide könyveli -rá , s már is nullás . Nem kell adót fizetnie ) S az is érdekes itt sosem derül ki semmi ? Pl : Régen a piaci elszámolások miatt egy vezető lemondott , aki érdekes mód ma is ott dolgozik mint "független" szakértő felelőségnélkül , "ha" jól tudom . S szerintem a bot-nak két vége van ! Nincs még ilyen , meg még olyan ! Egyszer tudomásul kellene venni " a szöveges feladatoknak vége " teljesíteni kellene nem csak elvárni az adó fizetőktől ! Mint a bökényi abc-nél életszerüen megtervezni az autók parkolási beállását .Üdv Kuci
  Ui.: Sziti nyugodjmeg mindkettő egy . Hangulati állapot más ! Lényeg = Üdv Kuci”
 • 14. cicvarek 2009. március 20. 06:01
  „T. Keletáru!
  A 10.-hez:
  Nem kevés megszívlelendő van abban, amit ír, de a dolgok nem ennyire fekete-fehérek.
  A Tisza szálló tulajdonosa több éve panaszkodik, hogy nem lehet megélni a szállodából, de azóta is vígan üzemelteti, és a mai napig vendégeket fogad. Ha ráfizetne, bizosan lépett volna valamit.
  De megszállni kulturált körülmények közzött azért lehet a zeneiskola mögötti vendégházban, nemrég nyitott a város köztiszteletben álló fafaragója panziót, Bokrospusztán pár éve épült panzió, a félegyházi út melletti vendéglőben is bérelhetők szobák, biztos nem a ráfizetés miatt vette meg a Körös torokban a volt megyeházi üdülőt a meglévő szállodája mellé a vállalkozó, de ezeken kívül is úgy tudom,van még egy-két hely. Ezeket azért valakik csak használják, persze lehetnének többen is. Persze, hogy ezekből hol van kreatív könyvelés vagy hol nics, amit az önkormányzati szálló biztosan nem folytathat, azt nem lehet tudni, bízzunk hozzá, hogy sehol, és mindenki a törvények szerint hozzájárul a közteherviseléshez,minden vendéget bejelent, stb.

  A valamikori aranyszigeti terveket, ill makettet tényleg lehetett látni, a /néhai/ ötletgazda már a szálló munkahelyeit is elígérte, odaígérte /ne feledjük választások előtt volt/, csak épen az nem derült ki, hogy kinek a pénzén fog felépülni, ez a lufi is kipukkadt szépen, ahogy várható volt.”
 • 13. Sziti 2009. március 19. 20:11
  „keletaru!
  A 10-es és a 12-es keletaru nem ugyanaz a személy vagy tévedek?”
 • 12. keletaru 2009. március 19. 19:15
  „T. Zuhatag !

  Amit ön ír az igaz , nyert a település pályázatokat ! Aminek elő kell teremteni az "ön részét" természetesen megint "hitelből" amiből van már nem gyengén !!! ( mivel nincs müködő ipar , a településen amiből lennének adó bevételek , mint más "városokban" jelen van ) Mivel nincsenek vendég éjszakák ,nincsenek idegenforgalmi adó bevételeksem amire lehetne "állami"támogatást igényelni . Ha jól tudom a dupláját fizeti támogatásba a kormány a befolyt összegeknek ! ! Hova jöjjenek megszállni ? Szentesre ? Valjuk meg öszintén a körösben a faházaknak nem nagy szivó ereje van , minőségben ! A hazai vendégeksem erre az "úttörő" tábor hangulatra vágynak ( retró ) ! Hajnalig tartó dzsendborival ,csillagászati áron ! S az nem nevezhető programnak ,ha le másoljuk mások sikerét !Hol vannak már a híres kubikos napok , a krumplistarhonya föző versenyekkel . A szervezők is csak profit miatt jönnek "Krisztus koporsójátsem örizték ingyen" , főleg a mai "erkölcsi" értékrend nélküli társadalmunkra igaz ! Mellesleg Siófokon olcsób parkolni a "ki épített " parkolókban , mint itt a szántásban ! Üdv Kuci”
 • 11. zuhatag 2009. március 19. 16:32
  „A tervek mellé azért ez évben belép a megvalósítás több milliárd Ft-os beruházásokkal: a februári testületi ülésen hallottak szerint a Holtág rehabilitáció, a Történelmi korok összekapcsolása Csongrádon c. projekt szinte a fél város felújítását felöleli, és a többi, egyenként is közel százmilliós felújtások. Ezek ha megvalósulnak biztos lesz miért idejönni. Ezek mellé a környék látnivalóit is beszámítva már több napos program összeszedhető. Az előző nyáron pedig a korábbi programok mellé beindultak újak is, csak el kell jönni ezekre, hogy a szervezők ne adják fel érdektelenség miatt.”
 • 10. keletaru 2009. március 19. 12:04
  „T. Cicvarek !

  Nem tudom , de a múltkor a Tisza szálló tulajdonosa is azt nyilatkozta "bezár" . Nem tudom akkor kikre célzott akik megélnek belőle .Jelen helyzetben itt idegen a forgalom . Drága szolgáltatások miatt . Még dunántúlon egy vendég éjszakáért 4000/5500ft fizetek átlagban . Addig itthon ezek a számok lényegesen magasabak azonos szintű szolgáltatásért . Máshol is van önkormányzat által üzemeltetett intézmény , ami nem müködik veszteségessen . Érdekes a nálunk az önkormányzat által üzemeltettet intézmények mind veszteségesek évek óta ! Vendégekről meg nem is lehet beszélni hissz csak szinte a Körös-toroki napkra korlátozódik az idelátógatók jelentős száma . Falunak nagyok vagyunk , városnak meg kicsik . Biztos látja ön is fizetőképes kereslet hiányát-e iparágban (turizmus)településükön . Miért jutottunk ide ? Ahol az előtt szinte nyáron mozdulnisem lehettet a parton ?! Miért nem tartunk lépést ezen a téren !? Kinek volt a faladata !? Erzsébet szálló is ezen döntés sorozatoknak tükre , hisz ahol van forgalom ott bövitenek fejlesztenek , a "nyereséget" vissza forgatják ! De itt szerintem már régen nincs ....csak beszélnek róla .A szállodát is szintén ezért lessz majd nehéz hasznosítani szerintem : Évek óta nem tud a település az ide látogató vendégeknek nyújtani semmit ! A semmiért meg nem jön ide senki , mert az van máshol is . A múzeumokat helyi érdekeségeket pedig egy nap alatt is meg tudják tekinteni . Arra is emlékezhetünk a 80-s években lett volna itt egy befektető az aranyszigetre , s az is miért maradt abba "ki tudja" ?! S az első mondatára konkrétan "itt" mindig csak tervek vannak ?! Üdv Kuci”
 • 9. cicvarek 2009. március 19. 11:10
  „T. Keletáru!
  Ha lehetne, hogy konkrétan mia a baj az Erzsébet épületének hasznosítási tervével?
  Évek óta veszteséggel üzemelt a szálloda, kevés volt a vendég,ami nem is csoda, meret az egész épületet fel kellene újítani, hogy megfeleljen egy mai szálló/panzió szinvonalának. Nem volt saját étterme, egy busznyi embert nem tudott egyszerre befogadni, ami a turista csoportok fogadásának minimum követelménye, stb. Ráadásul az önkormányzatnak nem is feladata szállodát, éttermet, kocsmát, boltot, stb-t üzemeltetni.
  Finanszírozzon tovább közpénzből az Önkormányzat egy veszteséges, nem alapfeladatot ellátó /oktatás, eü, városüzemeltetés, stb/ céget?
  Legyen persze szálloda, szálláshely is a városban, mint ahogy több vállakozás meg is él Csongrádon is ebből, de csinálja akinek erre van - saját- kockáztatni való pénze, szakértelme, stb.
  Az épület még nincs hasznosításba adva /nem ingyen, pénzért!/ senkinek, nincs eladva, ha fantáziát lát benne bárki /akár Kuci is/, nosza, rajta, szabad a pálya.”
 • 8. zuhatag 2009. március 18. 18:51
  „Első Magyar Projekt Ház Kft., és mint ,,EGÉSZSÉGVÁROS CSONGRÁD" MINTAPROJEKT jelenleg is szerepel a http://projekthaz.freeweb.hu/csongr.html elérhetőségen.”
 • 7. Sanka 2009. március 18. 12:11
  „tud valaki valamit az egészségváros projektről? emlékszik még valaki, hogy hogy hívták azt a céget amibe bevitte a város az ingatlant?”
 • 6. keletaru 2009. március 18. 09:57
  „colos2m . Igaz , írtam ki "Rátót" de nem a mostani helyzetében értékeltem , s elnézést a félreértésért . A múltba s a múltban élnek "egyesek" itt nálunk . Én a régi "rátoti" legendát említettem gondoltam . Néha olyan érzése van az embernek képesek lennének itt is egy tökre ülni , hogy csikó legyen belőle !( Ezt próbálják sokszor elhitettni az ittlakókal , amit látnak az nem az , de majd mi lessz ! ) Én innen úgy látom az önkormányzat "rossz"gazdája a reá haygott örökségeknek . Évek óta határozatlan ,képtelen ,s pazarló az ingatlan hasznosításokban . Befolyt adó ill. más bevételek nem látszanak itthon . Viszont ami igen ,sorra megszünő vagy ireálisan dráguló szolgáltatások . Lassan már csak postából lesz kettő . Nálunk évvek óta "pártkatona" van MSZP -s . Nem "hangulatkeltés"-nek hanem "ébresztőnek " gondoltam kommentemet ! Az itthoniaknak vegyék már észre "drága" képviselőinknek , milyen drága minden "felelőségnélkül"! Ezen épület körül is már sok "pletyka" terjed , ki kinek , hova mennyiért . S általában itt a fórumon is csak egy vezető szokott reagálni a kommentekre ! De "ő" is leírta a múltkor a gondolat menetét rólunk kisemberekről ! Jó egészséget Üdv Kuci .
  Ui: A hangulatkeltés már ismerös többen írják , de érdekes ! Ha valakinek más a véleménye az már hangulatkeltés . Pedig az csak szerintem ez után lessz mikor tényleg rá ébrednek a polgárok hova lett a befizetett adójuk tb.-járulékuk . S most ezzen emberek mondják legyünk velük szembe toleránsok ....miért is . Mikor a régi "közösből " már csak egyeseknek van !!!”
 • 5. colos2m 2009. március 18. 09:29
  „Kuci, most akkor eladják, vagy kiadják hasznosításra? Vagy te már a sikertelen hasznosítás utáni eladás lehetőségére reagáltál?
  És a Rátóttal való összehasonlítást dícséretnek vagy kritikának szántad? Igaz, van Rátóton egy szép kastély, amit mostanában újítanak fel (nem, nem az önkormányzat). Igaz a kastély már magánkézben van, (nem úgy, mint a csongrádi Erzsébet Szálló lesz, ha sikerül a pályázat), de nem 100 éves, hanem 200. Az önkormányzat "elherdálta" az egykor omladozó általános iskola épületét (ez működött a műemléki kastélyban). A pénzből épített egy vadonat új iskolát a gyerekeknek. Ja, és Rátóton, amióta világ a világ Fideszes önkormányzat működik (ők "herdáltak"), hatalmas Wass Albert kultusszal. Szóval az összehasonlítás lehet dícséret is, meg kritika is, de leginkább tájékozatlanságból eredő "hangulatkeltés".”
 • 4. Sziti 2009. március 17. 20:13
  „Bocs egy nulla lemaradt.”
 • 3. Sziti 2009. március 17. 19:54
  „Számolok és nekem 10 ezer ft. négyzetméterár jött ki.
  Remélem ha majd értékalapú ingatlanadót kell fizetnünk akkor is ezek a becsüsök fogják felértékelni ingatlanainkat.”
 • 2. Sziti 2009. március 17. 19:27
  „Én nem tudom csak kérdezem.
  Nem lehet, hogy inkább a Síp Iskolát kellett volna eladni akár irodaépületnek is?”
 • 1. keletaru 2009. március 17. 18:34
  „Eladni , eladni eladni és eladni ........felélni , elherdálni "büntettlenül" ..... :( Egy a cél ..... . Ez mind "mi"-értünk történik !!!! Röhej ... Méghogy felelőségel dolgoznak . Számoljunk hangosan mennyi minden szünt is itt meg , röpke évek alatt .......... De bentről úgylátszik "fejlődünk "és fejlődünk és fejlődünk . Rátót=Csongrád Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végleges működési engedélyt kaphat az intézmény

Csongrád - 50 millió forintot nyert a csongrádi piroskavárosi idősotthon bővítésére, felújítására a… Tovább olvasom