Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

641 milliót költenének a rendelőintézetre Csongrádon

Csongrád - Jó eséllyel pályázik a rendelőintézet épületének és eszközparkjának felújítására a csongrádi önkormányzat. A 641 milliós fejlesztésnek csupán a 16 százalékát kell fedeznie a városnak, ha elnyerik a támogatást.
Új sebészeti műtőt, digitális röntgent és nőgyógyászati vizsgálót telepítenének az intézménybe, aminek tetőterében irodákat és tanácskozótermet alakítanának ki. Siker esetén a kivitelezési munkák jövő tavasszal kezdődhetnek meg.

Tizenhatról nyolc évre csökkenne a csongrádi Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény eszközparkjának életkora, ha az önkormányzat most benyújtott felújítási pályázata nyer a regionális operatív program kiírásán. Sipos Tibor igazgató főorvos szerint minden kritériumot igyekeztek teljesíteni, ezért jó esélyük van a támogatás megszerzésére. Tizenhárom önálló szakrendelő működik a Dél-Alföldön, ebből 6-8 juthat majd jelentős uniós forráshoz. Csongrád 540 millió forintot szeretne elnyerni a 101 milliós önerőhöz, s így 641 millió forint értékben újulhatna meg az egészségügyi intézmény.

Új sebészeti műtőt, digitális röntgent és nőgyógyászati vizsgálót telepítenének az intézménybe, aminek tetőterében irodákat és tanácskozótermet alakítanának ki. Fotó: Miskolczi Róbert
Új sebészeti műtőt, digitális röntgent és nőgyógyászati vizsgálót telepítenének az intézménybe, aminek tetőterében irodákat és tanácskozótermet alakítanának ki. Fotó: Miskolczi Róbert

A tervek szerint az épület külső hőszigetelést kapna, a nyílászárókat kicserélnék, tetőteret alakítanának ki, és az elektromos hálózatot újrahúznák. Az udvarban új parkolók, a tetőtérben irodák, dolgozói öltözők épülnének, és egy közösségi teremre is maradna hely. A bővítés révén a külső telephelyek szakrendelései is a bökényi városrészbe költözhetnének, így a diagnosztika és a szakellátás egy épületben lenne elérhető. A felsorolt fejlesztések évente 4 millió forint megtakarítást jelentenének az üzemeltetésnél. Az eszközök beszerzésénél a legnagyobb hangsúlyt a digitális röntgen és az azt kiszolgáló informatikai belső hálózat kiépítése kapja.

Az új technológiával egyrészt a jelenleginél jóval kisebb sugárzást okozna a vizsgálat, másrészt az integrált számítógépes rendszer lehetőséget biztosítana arra, hogy a szakorvos a rendelésén a diagnosztikai – ultrahang vagy EKG – képet is láthassa. Ezzel az eljárással a gyógyító munka adatait és annak teljes költségvonzatát ellenőrizni lehetne. Ezenfelül új műtőasztal és lámpa, audiológiai eszközök, nőgyógyászati vizsgáló, terheléses EKG, légzésfunkciós vizsgáló eszközök és új bútorzatok beszerzése is szerepel a pályázatban.

– Ha jól szerepelünk az egyfordulós pályázaton, 2009 elejére lezárulhat a beruházás közbeszerzési eljárása, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kivitelezési munkák, amik várhatóan egy-másfél évig tartanak majd – mondta Sipos Tibor.

Olvasóink írták

 • 3. Kuci 2008. május 10. 17:16
  „Kár ezen még egymásnak bókokat mondani , ez csak egy pályázat . S mind az edigiek ez is lehet formai okokból már az első körben ki esik . Nem ez lesz az első ami így jár Csongrád faluban . S számomra egyértelmű sajnos nem fogjuk meg nyerni . S hol van itt 101-mFt. mikor most is müködési gondjai vannak a falunak .Na nem a jutalmak s a prémiumok vannak most sem veszélyben !”
 • 2. fiftytwo 2008. május 10. 07:49
  „szemlelodo te okoska ! az állmnak nincs pénze, minden fillér a miénk akik adót fizetünk. Az eszközöket nem leht privatizálni csak a működtetést. Vagy olvasni sem tudsz? - EU forrás, azért adják, hogy neked jobb legyen és ne csorgasd a nyálad az osztrák rendelőkben. Mindez persze a te érdekedben is van, vagy szeretsz, lepukkadt rendelőbe járni és ötven éves műszerekkel kezeltetni magad? Ha nem tünt voplna fel itt történt egy rendszerváltás, persze nem a te fejedben ,te leragadtál , lehet hogy a tiszaparti iszapban?”
 • 1. szemlelodo 2008. május 10. 05:48
  „Állami pénzból kistafirozzák az intézményt utánna jöhet a privatizáció,ez ma a meggazdagodás útja.
  Persze,ha akkor sem müködik rentábilisan,majd besegit az önkormányzat a lakosság adóforintjaiból,igy az uj tulajdonosoknak,semmi rizikó. Ügyes!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszavazta az alpolgármestert a csongrádi testület

Csongrád - Gyovai Gáspár alulmaradt a bokrosi útfelújításról kezdeményezett vitában a csongrádi önkormányzat csütörtöki tanácskozásán. Tovább olvasom