Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A beígért hetvenből eddig semmi

Telkek ugyan keltek el az elmúlt másfél évben, de a beígért munkahelyeknek egyelőre nyoma sincs a csongrádi ipari parkban. Az érintett vállalkozások kintlévőségeikkel és a meg nem érkezett pályázati forrásokkal magyarázzák a késedelmet. A tervezett inkubátorházra vannak érdeklődők, de annak kialakítása is az önkormányzat anyagi helyzetétől függ.
Egy csarnokkal már gyarapodott Csongrád, de ipari parki munkahelyekkel még nem Fotó: Bíró Dániel
A csongrádi városvezetés 1997-ben döntött úgy, hogy a Tisza-gát szomszédságában felépült üzemek környezetében jelöli ki a helyi ipari park területét. A Molnár József vezette önkormányzat határozatát azzal indokolta, hogy a szomszédos laktanyát csak meghatározott céllal volt hajlandó kiadni kezéből az állam, s a tulajdonosváltásra csak ily módon kerülhetett sor. Emellett fontos érv volt, hogy ez a városrész jól közművesített területnek számított, továbbá a frissen elkészült, a telephelyeket a 451-es főútvonallal összekötő elkerülő út is az üzemek könnyű megközelítését szolgálta. Mások viszont a Szegedi út menti földeket tartották a célra alkalmasabbnak, egyebek mellett a vasúti összeköttetés lehetősége miatt, de így – vélekedtek a döntéshozók – a településre zúdult volna a teljes átmenő forgalom.

Az 1998-ban ipari park címet elnyert terület kezdetben népszerű volt a vállalkozások körében, de az érdeklődés évről évre lanyhult. 2003 decemberében két cég telekvásárlásáról számoltunk be, amelyek együttesen közel ötven új munkahelyet ígértek a csongrádiaknak. Az egyik társaság azóta sem kezdte meg telephelyének kiépítését, a másik kintlévőségei és a meg nem érkezett pályázati források miatt csupán a vázszerkezet felállításáig jutott.

Információink szerint utóbbinál van remény arra, hogy a vállalkozás kikecmeregjen a körbetartozás csapdájából és folytathassa a beruházást.

Tavaly nyáron egy gyógyszercsomagolásra szakosodott társaság vásárolt területet az ipari parkban, és az év végéig két tucat munkavállaló foglalkoztatására tett ígéretet. Az új üzemcsarnok műszaki átadására a napokban került sor, de – mint az ügyvezetőtől megtudtuk – a pályázati sikeren múlik, mikor hirdethetik meg az állásokat.

A vállalkozók betelepülésének új lendületet adhatna a volt parancsnoki épület korszerűsítése. Az innovációs célokra és szolgáltatók számára tervezett inkubátorház létrehozása anyagi akadályokba ütközik. Úgy tudjuk, vannak érdeklődők, de mivel a városházán – forráshiányra hivatkozva – nem tudják megmondani, mikor valósulhat meg az elképzelés, az sem tisztázott, mennyi időn belül hozhat valóban munkahelyeket az ipari park.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a segítőkész ember

Kiss Sándor tíz éve vigyázza a rendet a Tiszán. A csongrádi vízi rendészet zászlósa a Körös-toroki… Tovább olvasom