Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A bokrosi vízlépcső egyelőre nincs napirenden

Egyelőre nincs napirenden a bokrosi vízlépcső építése – nyilatkozta lapunknak Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter jelenlétében kezdődött meg tegnap a Bokroshoz közeli Kanászéri zsilip felújítása, amelyre 45 millió forintot költenek a Vásárhelyi-terv részeként.
A szaktárca vezetője motorcsónakból vette szemügyre a csongrádi Tisza-szakaszon végrehajtott és tervezett árvízvédelmi fejlesztéseket Fotó: Bíró Dániel
A Bokroshoz közeli, nyári gáttal védett tiszaalpári öblözet úgynevezett Kanászéri zsilipének felújítása a Vásárhelyi-terv egyik eleme, a korszerűsítésre 45 millió forintot fordít a szaktárca. A beruházást követően a mélyen fekvő területen összegyűlt vizet szabályozottan lehet majd elvezetni a folyóba. A felújítással a Szeviép Rt.-t bízták meg, a munka tegnapi kezdeténél Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is jelen volt.

A szaktárca vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: bár tudnak a megyei közgyűlés támogató állásfoglalásáról, kormányzati szinten egyelőre nincs napirenden a bokrosi vízlépcső megépítése. Persányi ugyanakkor cáfolta, hogy ez azt jelenti: a készülő nemzeti fejlesztési tervben nem fog szerepelni a több tízmilliárdos beruházás. – Alapos hatástanulmányokra lenne szükség ebben a kérdésben – nyilatkozta. Sajnos Magyarországon a vízlépcsők ügyének negatív visszhangja van, holott a Tiszán épült műtárgyakkal kapcsolatban kifejezetten jó tapasztalatai vannak a folyó mentén élőknek, tette hozzá.

A miniszteri látogatás Csongrádon folytatódott, ahol a nemrég átadott kishajókikötőből indulva, motorcsónakból tekintette meg a politikus a már végrehajtott és tervezett árvízvédelmi fejlesztéseket. Ezek közé tartozik a városi gátszakasz rekonstrukciója, amelynek részeként idén két kilométer hosszan kap betonköntöst az elöregedett töltés. Emellett a Körös-toroki részen, a folyó mindkét oldalán partbiztosítást végeznek, minderre közel egymilliárd forintot fordít idén az állam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományteremtőnek szánják a Gasztromániát Csongrádon

Muzsika, lovak és finomságok játszották a főszerepet a Gasztrománia elnevezésű háromnapos fiesztán,… Tovább olvasom