Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A bokrosiak tűkön ülnek

Bokros - Az önállóságra vágyó bokrosiak és jogi képviselőik is tűkön ülnek, mert még nem kaptak választ a Fővárosi Bíróságtól fellebbezésükre. Közben a településrész háziorvosa otthagyja praxisát, külföldön vállal munkát, de Bokros nem marad ellátás nélkül.
Hamarosan a köztársasági elnök elé kellene kerülnie Bokros önállósodási ügyének, egyelőre azonban a Fővárosi Bíróságon sem született döntés a kezdeményezés megalapozottságáról. Mint arról beszámoltunk, Varga Zoltán önkormányzati miniszter a nyár elején úgy határozott, az új község alakítására irányuló kezdeményezést nem terjeszti elő az államfőnek. A tárcavezető szerint a bokrosiak nem tudták kellően alátámasztani, hogy az óvodai nevelés, az iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátások színvonala nem csökkenne, ha önálló településsé válna a városrész. A bokrosiak fellebbeztek, papírjaikat még a nyári ítélkezési szünet előtt benyújtották a minisztériumhoz, onnan a Fővárosi Bírósághoz kerültek az iratok.

– Tűkön ülünk. A bíróságnak 30 napon belül, peren kívüli eljárásban döntenie kellett volna, de még nem kaptunk semmit – nyilatkozta lapunknak a bokrosiakat képviselő ügyvédi iroda munkatársa, Kreczinger Csilla.

Ábrahám Márta hamarosan Finnországban gyógyít. Helyettesítőről már gondoskodott, utódja decemberben veheti át praxisát. Fotó: Tésik Attila
Ábrahám Márta hamarosan Finnországban gyógyít. Helyettesítőről már gondoskodott, utódja decemberben veheti át praxisát. Fotó: Tésik Attila

A Fővárosi Bíróságon is érdeklődtünk, de ott csak annyit közöltek, nagyon leterhelt a bírói kar. Az időnek egyébként azért van fontos szerepe ebben az ügyben, mert a köztársasági elnök évente csak egyszer, november tájékán dönt az ilyen önállósodási kezdeményezésekről, vagyis ha sokáig húzódik a határozathozatal, Bokros lemaradhat az idei államfői döntésről.

Az önállósodási ügy egyik fontos mellékszála, hogy a településrész háziorvosa külföldön vállalt munkát. Ez azért lényeges, mert az önálló településen biztosítani kell az egészségügyi alapellátást, ez feltétele a leválásnak. Ábrahám Mártától – aki az önállósodást előkészítő bizottságnak is tagja volt – megtudtuk, hamarosan Finnországba utazik. Október 12-étől november 30-áig ifj. Somogyi Árpád, a csongrádi önkormányzat képviselője fogja helyettesíteni, utána pedig az utódja veszi át a praxisát.

Olvasóink írták

 • 13. woodu 2009. október 07. 18:35
  „Örülök, hogy észrevették hozzászólásomat, nem személyeskedni akartam, inkább ideológiai megfontolásból szántam a hozzászólásomat, csak kiragadtam a konkrét példát, ami sajnos adott. Sajnálatos tény az, ha el kell hagynia bárkinek is a hazáját ezért, mert nem biztosit állandó biztonságot, tisztességes megélhetést. Mi lenne, ha mindenki elszaladna, mert kevés a fizetése... Dolgoznak itt emberek kevesebbért is. Szóval alulról jövő civil szerveződéssel lehetne megakadályozni az efféle társadalmi -anyagi ellentéteket. Nem kellene mindjárt megfutamodni. Hátha egyszer ennek a korszaka is eljön?
  woodu”
 • 12. lindal2 2009. október 07. 15:14
  „a Doktornő már a népszavazás előtt kilépett a bizottságból, belső ellentétek miatt. Szóval nagyjából semmi köze sincs a leváláshoz sem, nem hogy azért távozna mert gondok vannak..nevetséges.
  Ezek a dolgok amúgysem pár hónap alatt dőlnek el, szóval biztos nem mostanában döntötte ezt el, hanem valószínűsítem az egészségügy tarthatatlan helyzete kergette ebbe a döntésbe.
  Kíváncsi vagyok, akik itt nehezményezik ezt, mit szólnának ha több diplomával és szakvizsgával, kb 25 év munkával a hátuk mögött (nem heti 40 órás!) annyit keresnének amennyiért ma már egy pályakezdő nem hajlandó elmenni dolgozni...
  Szerintem igenis menjen csak el oda, ahol megbecsülik a szakmáját, a személyét, a munkáját és még sem dolgozza ki a belét egy olyan helyet, ahol ha másnak jobbra fordulhat az élete azt már egyből pocskondiázzák.
  A Doktornő már két ember munkáját dolgozta le, remélem boldog lesz odakint és megtalálja a számítását.
  Sok sikert kívánunk hozzá!
  A leválásról meg ennyit: Vihar a biliben.”
 • 11. jules13 2009. október 06. 21:03
  „Bokros leválásával csak nő az amúgy is óriási önkormányzatszám hazánkban, és nem hiányzik egy újabb - alapfeladatait is ellátni képtelen - önkormányzat, mert csak pénznyelde az állam számára is.”
 • 10. RegElek 2009. október 06. 13:35
  „"Kifizette neki az állam a képzését, azt kimegy külföldre......"

  Biztosítson az állam olyan fizetést ami itthon tartja az orvosokat. Ez nem csak itteni, hanem országos jelenség.”
 • 9. Hidegen 2009. október 05. 23:11
  „Huhú kedves dragboyz! A bokrosiak fúrják egymást? Lehet. De ezt hallani egy csongrádi szájából eléggé abaszurd. :D:D:D”
 • 8. csak 2009. október 05. 17:30
  „Sztem a Drnő igen jó orvos, a betegei is szerették, és már régen ledolgozta amit az állam fizetett neki. Miért gondolják, hogy ez egy könnyű döntés volt a számára? Nem olyan egyszerű elköltözni a földrész másik végébe! Én sok siker kívánok neki, és remélem megtalálja a számítását. Bízom benne,hogy az utódja is lelkiismeretes lesz, és megszeretik a falubeliek.”
 • 7. dragboyz 2009. október 05. 10:01
  „Én Sokat járok Bokrosra, és nem hiszem el, hogy azok az emberek képesek önállóságra..... Persze ez csak az én véleményem..... De abban a kis faluban ugy fúrják egymást az emberek, hogy én még olyat nem láttam... De mind1 ők tudják, jobb is volna ha leválnának, annyi gonddal kevesebb, csak hát csongrádnak kéne a lóvé a gyártól...
  A doktornő meg.........
  Kifizette neki az állam a képzését, azt kimegy külföldre...... Mi ez ha nem süllyedő hajó, csak más értelemben...”
 • 6. KovácsPistike 2009. október 03. 13:23
  „5. hozzászólás hank 2009.10.02. 21:29
  "Csongrádi vagyok és nem szeretném, ha Bokros külön település lenne."
  Minden szentnek maga felé hajlik a keze. :-)
  Kérdés, hogy a bokrosi emberek mit szólnának ehhez a kijelentésedhez?”
 • 5. hank 2009. október 02. 21:29
  „Csongrádi vagyok és nem szeretném, ha Bokros külön település lenne.
  Ugyanakkor annyira nyilvánvaló, hogy az állam részéről időhúzás megy. A kistérség nem veszi be Bokrost (nem lepődnék meg, ha Csongrádi nyomásra tenné... Úgy tudom, csak egy polgármester állt melléjük) Az önkormányzati miniszter elutasította nyár elején. Fellebbezés, amire már rég letelt a válaszadási határidő. Utána meg november közepi véleményezés. Tuti 1 nappal utána jönnek rá, hogy elkeveredett az irat...

  A másik oldal meg az, hogy több önkormánjyzat, nagyobb államapparátus, többet vesznek ki a zsebünkből.
  Ez NEM jó irány.

  A kompromisszumos megoldás elhangzott már: megfelelő önállóságot adna Csongrád Bokrosnak.
  Ha Bokros szakad, akkor 2 település bukik jó eséllyel. Nem látom azt, hogy Bokros meglenne Csongrád nélkül. És most a kistérség nélkül is. Bár lefogadom, ha önállóak lennének, akkor befogadná egy kistérség...
  Most csak nem hisznek a leválásban - mint ahogy én sem.

  Hank”
 • 4. Power 2009. október 02. 11:11
  „Finnországban és általában külföldön legalább nem korlátozzák a fizetést, a munkavégzést és többet is keres majd ott, mint itthon.”
 • 3. RegElek 2009. október 02. 08:14
  „Tisztelt wuudo, ha valaminek, valakinek nem tudjuk a hátterét, döntésének okát, akkor kérem ne "vádaskodjunk". A dr. nő külföldi munkavállalásában nem játszik szerepet, hogy áll a leválási projekt, ha már eldőlt volna, hogy Bokros önálló lehet, akkor is elvállalta volna a munkát.”
 • 2. Hidegen 2009. október 01. 20:43
  „A helyzet az kedves woodu, hogy ön itt folyamatoasan többesszámban beszél, holott egyenlőre és valószínüleg később is csak a doktornő az aki elhagyja Bokrost.( Nem mintha mentegetni akarnám.) Ő soha nem is volt bokrosi, ide "menekült" anno... Valamint valószínűleg semmi olyan okozati összefüggés nincs a távozása és az Ön szerinti "süllyedő hajó" között. Persze azt már végképp nem értem hogy miért, vagy mitől süllyed ez a hajó??? Én ezt a metaforát inkább Csongrád helyzetében vagy helyzetére érezném találónak... És ezt mondom (írom) úgy, hogy csongrádi vagyok. Van viszont (és volt is mindig) kötődésem Bokroshoz. Életem felét ott töltöttem például.:) Először én is ellenérzésekkel viseltettem (hű de fennhéjázóra sikerült:)) a leválással, főleg a bizottsággal és annak tagjaival kapcsolatban. Mára ez a kép már sokkal árnyaltabbá vált. Nem tudom már olyan egyértelműen "hülyeség"-nek nevezni a dolgot Sőt ha a szívemre hallgatok, akkor talán már meg is értem, és a csongrádi "vároatyákat" nézve hallgatva, akár támogatni is tudnám. Szomorú ez miránk csongrádiakra nézve, de ma és itt ez van. Pont.”
 • 1. woodu 2009. október 01. 16:30
  „Szomoru vagyok amiatt, hogy a süllyedő hajót először hagyja el, egy önállósódási bizottsági tag, aki mellesleg a leválni szándékozó település orvosa is volt egyben. Ugy látszik a pénz diktál mindent, mert elvek-ideológiák ide, vagy oda, a dr.nő kapott egy zsiros állást Finnországban, és itt hagy csapot-papot. Akkor hova lett a patriotizmusa? Mi lesz, ha minden önállósodási bizottsági tag szép lassan "elpárolog" egy jó zsiros állásért cserébe valahová külföldre? Akkor meg minek volt ez a nagy hühó- fölhajtás a leválásért, önállósodásért, ha a süllyedő hajót először azok hagyják el, akik ebből az önállósodásból szerettek volna meggazdulni. Miután kiderült, hogy ez a leválás-önállósodás nem megy olyan gördülékenyen, több akadályba is ütközik, sőt annak eredménye, kimenetele is bizonytalan, megfutamodnak az addig oly hangoskodó "patrioták". Hát most derült ki utólag, hogy mennyire gondolták komolyan, ezt a leválást-önállósódást, komolynak látszó emberek, azaz "manipulátorok". Talán jobban meg kellett volna fontolni ezt a "projektet" tanult polgártársaimnak...A Pál utcai fiuk c. müben legalább hittek abban a hősök, amiért harcoltak, küzdöttek, és áldozatot is vállaltak az ügy érdekében... Hiába, áldozatvállalás nélkül nincs eredmény, csak gondolom ezt a terhet szeretné minden bizottsági tag a másik vállára helyezni, hogy ne neki kelljen viselni, mint puritánság, egyszerüség, netalántán szegénység... Pedig nem szégyen a szegénység, csak kellemetlen, és gyakorta megalázó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Posztumusz díszpolgár

Csongrád - Néhai Szarka Ödön főorvosnak adományozza idén a díszpolgári címet Csongrád önkormányzata. Tovább olvasom