Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A Civil Tv Csongrádot is beveszi

Csongrád - Hamarosan két helyi televízió verseng majd a nézők kegyeiért Csongrádon. Az évtizedes múlttal bíró Csongrád Tv mellett a Civil Tv műsorait is láthatják majd áprilistól a Tisza-parti városban.
A felek mindenben megegyeztek, már csak az aláírások hiányoznak arról a megállapodásról, amelynek értelmében a kábeltévés előfizetők számára Csongrádon is elérhetővé válik a Civil Tv műsora. A tervek szerint áprilistól követhetnék nyomon a csongrádi tévénézők a térség életét civil szemszögből bemutató csatorna híradásait. Az újonc műsorszolgáltató heti 3-4 alkalommal tudósítana a Csongrádon történtekről. Elsősorban a helyi társadalmi szervezetek működéséről és rendezvényeiről számolna be, de alapvetően más típusú programokat ígérnek a műsorkészítők, mint ami a Csongrád Tv-ben látható.

– Kevésbé közéleti témákat szeretnénk feldolgozni, várospolitikával, illetve a képviselő-testület munkájával legfeljebb választási időszakban foglalkoznánk. Nem igénylünk önkormányzati támogatást, tiszteletben tartjuk a Csongrád Tv helyi elsőbbségét – mondta lapunknak Csorba Gyula. A Civil Tv felelős szerkesztője szerint azzal, hogy műsoraik Csongrádon is láthatóak lesznek, bezárult a kör a szűken vett régióban – Szentesen, Mindszenten, Csongrádon és a környező kistelepüléseken, valamint Kunszentmártonban –, mindenhol elérhetővé válnak műsoraik, s így több mint 87 ezer embernek tudnak információkat szolgáltatni lakóhelyükről. A nonprofit egyesületként működő Civil Tv Csongrádon is kialakítana egy műhelystúdiót, ahol megtanítanák az érdeklődőknek az alapvető televíziós ismereteket. Céljuk, hogy minél többen magukénak érezzék a csatornát.

Hamarosan Csongrádon is elérhetővé válik a Civil Tv műsora.
Fotó: Tésik Attila

– Nem jelent konkurenciát számunkra a Civil Tv. Már csak azért sem, mert a szakmabeliek nem tartják televíziónak a civilek kezdeményezését – nyilatkozta lapunknak Donka Ferenc. A vállalkozásként üzemeltetett Csongrád Tv több mint egy évtizede sugároz műsorokat, és bár a várostól kapott pénzösszeg évről évre csökken, az önkormányzat hosszú ideje jelentős összeggel, évi 10-13 millió forinttal támogatja a céget. A Csongrád Tv vezetője szerint ha mindkét televíziót figyelemmel követhetik majd a csongrádi nézők, bizonyára kiütközik majd a két csatorna színvonalbeli különbsége. Ezért, illetve azért sem tart a versenyhelyzettől, mert tudomása szerint a kábelszolgáltatónál olyan csatornára kerül a civilek adása, ami eddig üres volt, és így nehéz lesz bemutatkozni azoknak a csongrádiaknak, akik ritkán keresnek új adót saját készülékeiken.

Helyi tévék a megyében

A megye nagyobb városai közül csak Szegeden működik két helyi televízió. A megyeszékhelyen önkormányzati fenntartású a Városi Televízió Szeged, a Telin Tv viszont kereskedelmi adó, ami vállalkozásként működik. Hódmezővásárhelyen a VTV-t és Makón a helyi televíziót is az önkormányzat üzemelteti – előbbit nonprofit kft., utóbbit közhasznú társasági formában. Szentesen a Civil Tv működéséhez az önkormányzat is hozzájárul, a két fél között létrejött szolgáltatási szerződés szerint évi 2 milliót kap a várostól az egyesület, továbbá több község is nyújt kisebb anyagi és egyéb támogatást a szervezetnek.

Olvasóink írták

 • 12. ikic 2008. március 24. 19:19
  „Henike nélkül lenne civil...sztem”
 • 11. Ciki 2008. március 24. 10:44
  „Heni nélkül szoci Tv lenne a neve!”
 • 10. kíváncsi 2008. március 22. 10:44
  „Mitől civil a Civil TV, talán Henikétől?”
 • 9. polip 2008. március 18. 12:17
  „A civil tv az utóbbi 2 hónapban nézhetetlen! A picúrok farsangja nagyon aranyos elsőre, másodjára, de 74edjére már unalmas! De volt valami "taplófalvi testületi ülés is" , az jó volt, mert rég voltam már kabaré előadáson és ez az volt 1 az 1 be”
 • 8. Barbi5 2008. március 15. 17:06
  „Ha már a szentesieknek nem tetszik a Civil Tv, legalább nézik a csongrádiak! Ez ebben a politika!”
 • 7. Kuci 2008. március 15. 11:17
  „Én még mindig sokallom ezt a pénzt !! De tényleg miért is kapp ennyit !!!!!!!!!!! Mikor az óvodákba meg a szülök dobják össze a pénzt játékokra , s gondolom rengetek közintézmény tudna ebből a pénbzből költeni . S nem tudom ennyire fontos a testületi ülést TV-közvetítése , szerintem a rádió is tudná közvetíteni ennek az összegnek töredékéért . S akkor a közintézményeknek is jutna . S aki meg szerepelni akkar benne fizesen érte. Szerintem egy város életében mikor ilyen finanszirozási gondok vannak , ott kellene takarékoskodni ahol tudnak . De Felföldi úr szavaival élve ezt is bizottság döntötte el .”
 • 6. szemlelodo 2008. március 15. 05:28
  „Kár a Csongrád TV-t pocskondiázni.
  Szerkesztésében,technikai minőségében állja a versenyt az országos adókkal. Arról nem a TV tehet,hogy sajnálatos módon alig van miről tudósitani,mert a városban kevés hirértéku esemény történik/kulturális stb./”
 • 5. a gipsz 2008. március 14. 20:45
  „Ha van távirányítód, akkor könnyen tudsz, váltani, de úgy látom sokkan kukkolják a civilt is, mert vélemény az van. Azt halottam Győzike az nincs benne, akkor pedig nézhető. Alig várjuk, már Csongrádon. Reméljük a gyakorlat használ és utolérik a magát vér profinak tartó, Csongrád TV-t.
  Remélem kevesebb balesetet mutatnak és több helyi aktualitást, mert a csongrád tv-nek van egy halálgyár című rovata, alcím 7 nap alatt 50 halál 50 km-en belül. Remélem nem testületi kabaré órákon át taplófalváról.”
 • 4. egy szegvári tv néző 2008. március 13. 23:32
  „1. A minőségről és tudásról azt szeretném elmondani, hogy a Civil TV-nél még a fiatal Kurca TV is nézhetőbb műsorral jelentkezik.

  2. Az rendben van, hogy a Civil TV Csongrádon is elérhető lesz, de csongrádi műsorokkal miért akar foglalkozni? A néző egyértelmű, hogy nem oda fog kapcsolni, hanem a profibb Csongrád TV-re...

  3. "A nonprofit egyesületként működő Civil Tv Csongrádon is kialakítana egy műhelystúdiót, ahol megtanítanák az érdeklődőknek az alapvető televíziós ismereteket." Nah ez már vicc! Ők akarnak tanítani, amikor még ők sem tudnak? Hogy is van ez?”
 • 3. Kukicilin 2008. március 13. 17:17
  „Erre van pénz mi?A csongrádi foci meg egyre lesüllyedőben!Ez elég nevetséges dolog,mivel a 90-es években még NB1 B-osztályban voltunk!Most meg azt mondják hogy arra nincs nagyon pénz hogy elinduljunk normálisan az NB3-as osztályba!Csongrád az utóbbi évtizedben olyan leépülést mutatott mint egy alkoholista!Lassan elveszik a város nevet is és csak nagyközség lehetünk!”
 • 2. csongrádi 2008. március 13. 06:51
  „A Csongrád-Tv-től én nem sajnálom a pénzt, de ezen kívül valóban lehetne másra is költeni, mert ráférne a városra. Gyulát nem akarom bántani, illetve Donka Ferit nem akarom védeni, de igaza van, a Civil-Tv műsorának színvonala nem éri el a minimumot sem. Mielőtt terjeszkednének, először az ott dolgozókat meg kellene tanítani kezelni a kamerákat, illetve a mikrofonokat. Az hogy home célú kamerákkal dolgoznak az egy dolog, lehetne abból is jobb képet kihozni, de amikor a főnök sem ért hozzá, akkor mit várjon el az ember a többiektől. A fiatalokat nem tanítják meg a kamerakezlésre az iskolában? Mert ugye javarészt HMG-s médiaszakosok vannak ott. Láttam már felvételt, és amikor a színházban felvett műsor minősége a béka se**e alatt volt akkor már nem lehet mit mondani.(nem éles kép, torz hang, és a fehéregyensúlyról ne is beszéljek) Először talán ezt kellene mérlegelni, mert így hiába jönnek Csongrádra, nem jön be nekik az amit szeretnének.”
 • 1. Kuci 2008. március 12. 17:15
  „Bezzeg erre van 10-13Mft..... Röhej ..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi fahíd csak gyalogosan járható

Csongrád - Fél futballpálya kiterjedésű és négy méter vastag uszadéktömb feszül a csongrádi fahídnak: az egyik pontont meg is emelte, úgy néz ki a híd, mint egy motoros-ugratópálya. Tovább olvasom