Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A csongrádi büdzsét nem fogadták el

Nem fogadta el a város 2007-es költségvetését a csongrádi képviselő-testület jobboldali többsége. A nemmel szavazók és a tartózkodók – akik szerint ilyen rossz büdzséje még nem volt a településnek – leginkább a működési hitelek túlsúlyát, és a kitörési pontok hiányát emlegették. Jövő szerdán este újból összeül a grémium.
Keveseket lepett meg tegnap a csongrádi városházán, hogy a település választott képviselő-testületének jobboldali többsége nem támogatta a szocialista polgármester által beterjesztett 2007-es költségvetési tervezetet. Az elutasító döntést már az első hozzászólások után borítékolni lehetett, mégis több mint négy órán keresztül húzódott a vita.

A szakbizottságokat megosztó előterjesztésről Somogyi Árpád azt mondta, számos hibája mellett garantálja, hogy a működési feltételek biztosításán túl senkit sem bocsátanak el a város intézményeiből. A Fidesz részéről Pap Gabriella hangsúlyozta, ilyen rossz költségvetést még nem látott. Ternai László szerint a sok követhetetlen táblázat helyett jobb volna kevesebb, a folyamatokat jobban bemutató összesítésekkel dolgozni. E felvetést meglovagolva Tarr Ágnes hiányolta azt a kimutatást, amelyben évről évre követhető, milyen arányban áll a város bevételi oldala a működési és a fejlesztési hitel összegével. Bedő Tamás ezt a következő ülésre ígérte, de a válasz nem tetszett a jobboldalnak, ezért Havasi Jánosné – abban a reményben, hogy még pénteken lehet elfogadott költségvetése Csongrádnak – indítványozta, hogy a hivatal dolgozói kapjanak fél órát a táblázat összeállítására.

Elfajult vita

Az ülésen jelenlévő Vincze László országgyűlési képviselő már-már személyeskedő vitába keveredett Fábián Györggyel, aki nullának nevezte a csongrádi honatya eddigi munkájának eredményét. Vincze erre gyorsan felsorolta, hogy egyebek mellett a laktanya visszaszerzése, a földhivatal felállítása, a hulladékgazdálkodási projekt, a gáton a szivárgórendszer kiépítése és a vasútvonal megmentése is a nevéhez fűződik. Fábián véleményét fenntartva azzal riposztozott, hogy a laktanyát az átkosban építették a csongrádiak, mégpedig Csongrádon, ezért azt nem kellett visszaszerezni.

Hiába lett kész időre a kért összegzés, az álláspontok nem közeledetek egymáshoz. Hegedűs Péter bejelentette, hogy ő nem fogja megszavazni a büdzsét, ami szerinte nagyon rossz. Kurucz Ferenc már árnyaltabban fogalmazott, de azt kiemelte, hogy nem lát kitörési pontokat, a jelenlegi helyzetet orvosló távlati elképzeléseket az előterjesztésben. Mindezt Tarr Ágnes azzal fejelte meg, hogy a friss kimutatás szerint 2007-ben túlsúlyba kerülnek a működési hitelek a fejlesztési hitelekkel szemben, és ez aggodalomra adhat okot, hiszen lassan eléri a város hitelállománya az egymilliárd forintot. A polgármester az arányok eltolódását elismerte, de hozzátette, az intézmények működése biztosított, a hiány pedig 100 millióra csökkenhet az év végére. Reagálását nem méltányolta a testület, amelynek jobboldali többsége végül nem támogatta az előterjesztést, amelyről szerdán megint dönthet a grémium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőipari képzésre készül Csongrád

Építőipari szakképző központ lesz Csongrád: a minden igényt kielégítő tanműhely közel 300 millió… Tovább olvasom