Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A csongrádi kft. igazgatója szemléletváltást vár

Csongrád - Az Alföld turizmusának fejlődéséhez jobb szervezés és céltudatosság kell a csongrádi idegenforgalmi kft. vezetője szerint. Koór György szerint a jó adottságok megvannak, de amíg nincs egyetértés és bizalom a döntéshozók és a szakma között, elmarad a turista és a siker is.
Az olaj- és hadiipar után a harmadik legfontosabb tényező a világgazdaságban a turisztika. Néhány kivételtől eltekintve mégsem kapja meg a kellő súlyt a hazai önkormányzatoknál – véli Koór György turisztikai szakközgazdász. Itthon 300 ezer munkahelyet, a bruttó hazai össztermék (GDP) tekintetében pedig 8 százalékot jelent az idegenforgalom, amelyben túlnyomórészt kis- és középvállalkozások tevékenykednek.

– Bár a Dél-Alföld Magyarország területének egyötödét foglalja el, hazánk vendégforgalmának csupán 6,3 százaléka csapódik le régiónkban. Az idecsalogatható és az ide is hozott vendégek száma közötti különbség jelentős, ezért a feladat adott: minél több embert meggyőzni, látogasson el a Dél-Alföldre – mondja a csongrádi idegenforgalmi kft. ügyvezetője. – Az adottságaink megvannak, hiszen 41 hévizes fürdő, 3 nemzeti park, 5 folyó található a három déli megyében, mindemellett 9 hungaricum köthető ide. 270 szálláshely van a régióban, ennek fele panzió, de 72 szálloda is működik a térségben. Az idelátogatók 77 százaléka belföldi vendég, külföldről elsősorban németek, osztrákok, olaszok, hollandok jönnek hozzánk, de az utóbbi időben gyors ütemben nőtt a Romániából, Lengyelországból és Szerbiából érkező vendégsereg.

Koór György szerint az adottságaink megvannak, csak a céltudatosság hiányzik. Fotó: Bíró Dániel
Koór György szerint az adottságaink megvannak, csak a céltudatosság hiányzik. Fotó: Bíró Dániel

– A településeknek vannak turisztikai képességei, a látogatóknak meg igényei, s ezek találkozáspontjánál lehet eredményről beszélni – hangsúlyozza Koór György, aki szerint vannak gyérebb adottságokkal rendelkező városok, régiók, amelyek tudatossággal sokkal jobban boldogulnak a kiélezett versenyben.

– Világos célokat kell megfogalmazni, de fontos az is, hogy ezekben egyetértés legyen – mondja Koór György. – Csongrád például abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy a Körös-torok, az egyedi hangulatú belváros és a bor külön-külön is jelentős turisztikai értéket képvisel. Mégsincs mindez kellően meghirdetve, pedig ez olyan szerencsés együttes, ami képes lenne a legkülönbözőbb igényű vendégkör idecsalogatására. A programszervezés és az értékesítés jelentőségét sem szabad alábecsülni. Ezekhez éppúgy szükséges a szakmai kapcsolati tőke ápolása, karbantartása, mint egy adott település idegenforgalmi célkitűzéseinek teljesítését elősegítő infrastrukturális fejlesztések megvalósításához.

Olvasóink írták

 • 8. Kuci 2008. május 22. 17:38
  „Azért jönek mennek itt a pénzek most ilyen gyorsan ciklus végén mert már sejtik ez büntettlenűl nem sokáig megy ! Remélem is !! Amúgy már hallom a pártkatonát el lehet menni mondja na most már elég sokan mentek el s lehet látni a következményét . Akkor most pedig tessék felelőséget vállani , ne csak a LOVÉ járjon . A büntetés is .”
 • 7. fiftytwo 2008. május 22. 17:07
  „Úgy tűnik két alaklmatlan vezetés és két alkalmatlan vezető biztosan van a városban az egyik a városé , a másik az idegenforgalmi kft-é. Mi lehet a teendő ?
  kedvenc politikai közszerplőmtől , Gyovai G és Vince L mentorától szabadon : "MONGYANAK LE !!!!!!" de vigyék a többieket is, Bedő T-nek most úgy is a parlamentbe kell ülnie kissebségben kormányozni , nem ér rá a város dolgaival foglakozni a következőbe úgy se kerül be ,addig meg gyakorolja ott fent.”
 • 6. fiftytwo 2008. május 22. 16:50
  „Jó ha tudjátok , hogy ezt a sok ....ot amely csak a pénz látja és mögötte az embert nem 2 millió forintért írták. A vizlabdások sporttámogatása 600 ezer Ft. Arányos. !!!Egyébként a sportolói létszám éppen a lekes fiatal vizilabda edző gárda munkájának az eredménye. Nem belógnak, sportolnak !!!!!
  Ezt a munkát a képviselő testület egyhangúlag rendelte meg, mellékesen a Vizmű Vállaltot is átvilágították ezek az okosk összesen 10 millió forintért . Van itt pénz
  csak fetékre nem futja hogy lefessék a korlátot az nem fért már bele a költségvetésbe.!!!
  Azt remélik hátha az ÁNTSZ bezáratja és akkor Ök A( PM. és a képviselők) mossák kezeiket mint Pilátus”
 • 5. csongrádi lakos 2008. május 22. 10:16
  „Jelentés a Csongrádi Idegenforgalmi Kft. gazdálkodásának előzetes vizsgálatáról
  Készítette: Kossuth Holding Üzleti és Befektetési Tanácsadó Zrt. és a Chem-Bridge Kft.

  Kedvenc részeim:

  ..."A jelenleg érvényes kedvezmény-rendszer (mely a ténylegesen fizetett díjakat csökkenti) elfogadható. A kínált kedvezményeknek bizonyos évszakokra és/vagy a hét adott napjaira való korlátozásával lehet még csökkenteni a bevételekre gyakorolt negatív hatását. Ugyanakkor a sportolók által fizetett 250 Ft. a rájuk eső költség csekély hányadát fedezi. (Ez akkor is igaz, ha az általuk fizetett díj és a költség különbözetét az önkormányzati ,,szolgáltatás vásárlás" címen nyújtott támogatási összeg tartalmazza. Kérdéses ugyanis, hogy az ilyen címen nyújtott támogatás megfelelően oszlik-e meg a rászorultak között.) Véleményünk szerint, jelen formájában az önkormányzat számára túlzott terhet jelent a sportolók ilyen mértékű támogatása, célszerű volna a rendszer felülvizsgálata illetőleg szponzorok bevonása. (A pénz nem oda megy, ahol a legnagyobb szükség van rá.)"...

  Kérdésem: Ki a rászoruló, ha nem a sportoló gyerekek, te közgazda, teee?

  ..."A látogatók száma csökken, a 2001. évi 61 710 vendéggel szemben tavaly 47 937 fő látogatta a fürdőt. Az átlagos 22%-os csökkenés mellett a napi vendégek száma 6 év alatt 30%-kal, az iskolai úszásoktatást igénybevevőké 38%-al csökkent a sportolók száma 27%-al növekedett (2006-os adat szerint csaknem 60%-kal). Valószínűsíthető, hogy a sportolók számának növekedése mögött az olcsóbb belépési lehetőséggel való visszaélés húzódik meg."...

  Megjegyzésem: Csakis ez lehet az oka, mert a kis mocskok mindennel VISSZAÉLNEK, még arra is képesek, hogy úgy tesznek, mintha szeretnének úszni. Nem lesz ez így jó gyerekek, nyomás a parkba cigizni, drogozni!”
 • 4. fiftytwo 2008. május 20. 10:10
  „arcátlan semmitmondás, semmittevés, dilettantizmus.
  Koór Gy:(idegenforgalmi szakközgazdász)
  " az érintett csoport mindíg mindenhova odaér, a karszalag használatát is nehezményezi. Nagy gond, hogy mindenki valakinek a valakije, így nagyon nehéz előrelépni"
  és te kinek vagy a f...a vége? Egyáltalán hogy kerültél ide?
  Dolgozni kellene nem dumálni!
  A fent hivatkozott csopor az a harminc szenior úszó aki a város vezetésében sokaknak a bögyében van, pedig több vendéget hoztak a városba az elmúlt évekbe mint a koór akinek ez lenne a dolga !!!
  Dolgzz meg a pénzünkért ne dumálj !”
 • 3. a gipsz 2008. május 19. 22:48
  „Csongrád idegenforgalma is koóros állapotban van. Fő felelős a képviselő testület és a pógármesteri hivatal, nomeg az érintett.
  A semmire kinevezték, nem semmi bérrel, tapló jogászok által ácsolt munka szerződéssel. Az ész osztása helyett, dolgozni kellene... , mint a reklám nyomja: többet, kevesebbért.”
 • 2. Horváth Tamás 2008. május 19. 18:36
  „Szia! Megtaláltam az írataida amit elveszettél, 18:00 után ezen a telefonszámon elérsz: 06-99-371-318”
 • 1. Kuci 2008. május 19. 07:14
  „Mi is szemlélet váltástvárunk tőle ! Mert mióta itt dolgozik csak a bérét veszifel , a semmiért! Jól be palizta a városvezetést ! Fasza gyerek ez is . Az nem profit ,hogy az ott dolgozók bérét levonta s semmit nem termel . Csak elmagyarázza mit nem csinál s miért . Dehát a felelős bizotság megvállasztota , csak hol van már a felelős. Pl. kerek medence gyönyörüen ki van javítva ,. Röhej biztos csuzdának szánták , az élményfürdő kezdete ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dió nagyságú jég esett Csongrádon

Csongrád - Negyedórán keresztül, dió nagyságú jég esett Csongrádon. A szakemberek kora délután… Tovább olvasom