Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A csongrádi tanmedencét biztosan be kell zárni

Nem marad sportolásra alkalmas vízfelület, ha a csongrádi önkormányzat télire lezárja az uszoda nagymedencéjét, amelynek üzemeltetése jelentős többletköltséggel járna. A január elsejétől érvényes szabályok alapján ugyanis a jelenleg sátortetős tanmedencét sem lehet használni 2007-től, mivel annak nincs vízforgatója.
Csak a nagymedence üzemelhet januártól. Fotó: Bíró Dániel
Nem marad sportolásra alkalmas vízfelület, ha a csongrádi önkormányzat télire lezárja az uszoda nagymedencéjét, amelynek üzemeltetése jelentős többletköltséggel járna. A január elsejétől érvényes szabályok alapján ugyanis a jelenleg sátortetős tanmedencét sem lehet használni 2007-től, mivel annak nincs vízforgatója. Az ÁNTSZ szerint nincs több kibúvó: a műszakilag eddig is problémás ötvenes medence csak vízforgatóval működhet a jövő évtől. Ha a városvezetés téli szünetet rendel el, közel száz vízilabdázó és úszó gyermeket érinthet hátrányosan az intézkedés.

Szivárgó betonteknő

Információink szerint nem csupán az eddig be nem indított vízforgatós rendszer, hanem egyéb műszaki problémák is szerepet játszottak abban, hogy a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatai során problémásnak találta a vizet a csongrádi nagymedencében. Úgy tudjuk, az ötvenéves betonteknő már nem szigetel jól, ami azt jelenti, hogy nemcsak kifelé, hanem befelé is szivárog víz.

Tavaszig nem lesz hol úszni, vízilabdázni Csongrádon, ha a képviselő-testület következő ülésén úgy dönt, anyagi megfontolásból nem üzemelteti télen az uszoda nagymedencéjét. Mint arról lapunkban beszámoltunk, napi százezer forintos pluszkiadást is jelenthet az üzemeltető Idegenforgalmi Kft.-nek, ha a jövő év elejétől érvényes törvényi szabályozásnak megfelelően az eddigi töltő-ürítő rendszer helyett vízforgatóval működteti az ötven méteres szabadtéri medencét. A polgármester téli bezárást szorgalmazó javaslatát legutóbb elvetette a grémium, mondván, nem kaptak elegendő információt a döntés várható következményeiről. Egyik aggályuk az volt, hogy elbocsátással is járhat a medencelezárás.

Nem jár elbocsátással a medencelezárás, éppen ellenkezőleg, hiszen a dolgozói létszámot bővítenünk kell egy kazánfűtővel, ha a testület a medence folyamatos üzemeltetése mellett dönt – mondta lapunknak Kanalasné Donka Erika. Az Idegenforgalmi Kft. megbízott ügyvezetője hozzátette, még nem készültek el azzal a szakmai anyaggal, amely mindennel kalkulál, de abban biztos, hogy napi százezer forintos tételt is jelenthet 2007-től, hogy a vízforgatón keresztül a kellő hőfokra felfűtsék a nagymedence kétezer köbméternyi vizét.

Szertefoszló dobogós álmok

A helyi utánpótlás vízilabdacsapat dobogós reményeit is szertefoszlathatja a medencebezárásról szóló döntés. Versegi Zoltán, a vízilabda-egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, 40 gyermek edz naponta a nagymedencében, a bajnokság pedig jelenleg is zajlik, úgyhogy dugába dőlne minden eddigi munkájuk, hiszen a szezon közben csak szárazföldi vagy vidéki edzéseken tudnának részt venni. A pólósokhoz hasonlóan több tucat úszót, és úszóbérlettel rendelkező felnőttet érintene hátrányosan a városvezetés kényszerintézkedése.

A jelenlegi időjárási körülmények között megfelelő hőmérsékletet garantál a töltő-ürítő rendszer, de ezt januártól már nem használhatják. Ha hidegebbre fordul, és a hűvös idő kitart, akkor tavasszal is be kell majd kapcsolni az eddig használaton kívüli gázkazánt. A vendégek számára még nagyobb érvágást jelenthet, hogy a sátortetős tanmedence sem maradhat meg mentsvárként, hiszen annak nincs vízforgatója, a technológia beszerzése és beszerelése pedig több tízmilliós kiadással járna. A januártól életbe lépő szabályok alól csak a fedett és a nyitott termálmedence élvez mentességet, vagyis csak melegedni járhatnak majd a csongrádiak a Dob utcába.

– Gyakran volt probléma Csongrádon a vízminőséggel – nyilatkozta lapunknak Tóth Gábor, az ÁNTSZ szentesi irodájának vezetője. A tisztiorvos hozzátette, most már nem lehet semmiféle halasztást kérni, 2007-től minden ilyen magyarországi létesítménynek meg kell felelni az előírásoknak, amelyek rögzítik, hogy vízforgató használata nélkül nem üzemelhet medence.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogas kérdés Csongrádon

Az ifjúsági ház felújításán már nem, az épület üzemeltetésén viszont még tanakodnak a csongrádi… Tovább olvasom