Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A csongrádi tét: munkahelyteremtés 26 évre

Csongrád - Három versenytársa van a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésére kiírt pályázaton a csongrádi közműcéget is soraiban tudó konzorciumnak.
Négy társaság nyújtotta be pályázatát a 82 települést – köztük Csongrádot, Felgyőt és Tömörkényt – ellátó homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésére. Ebből három multicég, a negyedik pedig az érintett önkormányzatok közműcégeiből összeállt konzorcium. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a napokban lezárult versenyeztetési eljárás a második volt, az elsőt ugyanis a rövid határidő miatt érvénytelenítette a közbeszerzési döntőbizottság. Abban is különbözött a mostani kiírás a decemberitől, hogy míg első nekifutásra tárgyalásos eljáráson döntötték volna el, ki lehet működtetője a rendszernek, ez a pályáztatás nyílt, vagyis a jelentkezőknek végleges ajánlatot kellett tenniük.

Információink szerint a pályamunkák bírálatánál – az első kiíráshoz képest – kevésbé lesz fontos szempont annak a feltételnek a teljesítése, hogy a nyertes cégnek legalább lerakókörzetenként ügyfélközpontot kell működtetnie, sokkal inkább az ajánlatokban szereplő szolgáltatási díjak és minőségi garanciák lesznek döntőek az üzemeltető kiválasztásakor. Harminc napja van a bírálótestületnek, hogy megnevezze a nyertes vállalatot, az eredményhirdetést követően pedig további 20 nap áll rendelkezésre a szerződéskötéshez.

Harminc napon belül kiderül, melyik vállalat használhatja a már másfél éve ideszállított gépparkot. Fotó: Tésik Attila
Harminc napon belül kiderül, melyik vállalat használhatja a már másfél éve ideszállított gépparkot. Fotó: Tésik Attila

Az első, érvénytelenített körben hat cég jelentkezett üzemeltetőnek, most csak négy: a spanyol A.S.A., két osztrák, az AVE és a Saubermacher, valamint a ZP Homokhátság Hulladékgazdálkodási Konzorcium, amelyben az érintett településeken most is szolgáltató cégek álltak össze.
– Ugyanannyi esélyünk van, mint multinacionális versenytársainknak – fogalmazott lapunknak Balogh Pál, a homokhátsági konzorciumban részt vevő csongrádi Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője. Korábban megírtuk, hogy siker esetén 10-15 új munkahely jönne létre Csongrádon, a kudarc viszont 20 fős leépítést eredményezne a kft.-nél.

Értesüléseink szerint arra alapozhatta szűkszavú véleményét a Tisza-parti város közműcégének első embere, hogy a döntéshozatal során nem nyom többet a latba, ha valamelyik tőkeerős külföldi konkurens cég az előírt szolgáltatási biztosíték összegét jóval meghaladó pénzt helyezne letétbe. Ezt az alapot használnák fel, ha valamilyen váratlan esemény miatt ideiglenesen nem tudná ellátni feladatát a leendő nyertes. Tehát elsősorban a szolgáltatási tarifák fogják meghatározni, melyik társaság szállíthatja el a szemetet 82 dél-alföldi településről.

20 millió euró rekultivációra

A homokhátsági hulladékgazdálkodási projekt rekultivációs tenderén is eredményt hirdettek a napokban. A programban részt vevő települések régi szeméttelepeinek tervezett helyreállítási költsége 20 millió euró. A győztes Bilfinger Berger Hungária Kft.-nek 2010 végéig 83 helyszínen kell elvégeznie a rekultivációs munkákat.

Olvasóink írták

 • 4. Kucinak 2008. június 02. 15:16
  „Mikor tárgyaltál multival?! Amikor jelentkeztél a Penny Marketbe polcföltöltőnek? Nem fizetik ki a ledolgozott 2 napodat, azon pereskedsz?”
 • 3. Kuci 2008. május 26. 21:23
  „Korrupt országban ez kevés ! Lásd BEDŐ pártkatona ! Választó polgáraival szembe megy ! S ÉN már tárgyaltam multikkal s ott nincs becsület , csak LÓVÉ . S a vakszerencsének sincs szerepe ! Plána a becsületnek s a tiszteségnek . 2 éve pereskedek MULTIVAL !!!! S ez igaz !!”
 • 2. Balogh Pál 2008. május 26. 17:30
  „Tisztelt Kuci!

  Valóban még nem vettem részt konkrét tárgyaláson nagy cégekkel szemben. Azért még bízhatunk, mert ha nem bíznánk nem is indultunk volna el. Az sem lenne jó döntés, he eleve feladnánk.

  Hátha nem mindig a "pénz" beszél!

  Üdv: Balogh Pál”
 • 1. Kuci 2008. május 26. 07:28
  „Úgylátszik Balogh úr nem vett még részt multik elleni verseny tárgyaláson . S miből gondolja , hogy nem veszik át a MELÓSOKAT ! Lehet csak azokat veszik át ! Irodákat ezek a cégek müködtettnek , s mi nincs nekik ? Hát ezt hozta a nagy rendszerváltás . Közmondás . Régen a tankok , most a bankok . S így mennek ki a Forintok az országból , ezért nincs bevétele az államnak . De nagyjaink jól dolgoznak !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel bezár Csongrádon az Erzsébet Szálló

Csongrád - Ha első körben nem találnak üzemeltetőt az ősszel bezáró Erzsébet Szállónak, a város… Tovább olvasom