Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A csonrádi Hunyadi tériek már lövetnének

Lelövetné a lakóhelyén elszaporodott vadgalambokat a csongrádi természetvédők vezetője. Deák József javaslatát a Hunyadi téri társasház lakóközössége támogatja, a helyi állatvédők elnöke viszont nem. A rendőrkapitányság a városi képviselő-testület hozzájárulásával adna csak engedélyt a galambok lelövésére, a városvezetés azonban nem kér az utcai vadászatból.
A csongrádi természetvédők vezetője, Deák József lelövetné a vadgalambokat. Fotó: Bíró Dániel
– Nincs más megoldás, le kell lőni őket – vélekednek a csongrádi Hunyadi tér lakói azokról a vadgalambokról, amelyek társasházuk különböző zugaiba és padlásterébe fészkelték be magukat. Mint arról lapunk már korábban beszámolt, a tetőzeten fészkelő, több száz egyedből álló csapat ürüléke hétről hétre ujjnyi vastagon lepi el az épület ablakpárkányait, a homlokzat peremét és különböző zugait. Ráadásul szétmarta a vízelvezető csatorna bádogcsöveit, ezért teljes egészében le kellett cserélni a rendszert. Ennek több százezres költségét természetesen a lakók állták.

Minta a makói puskás akció

Az üggyel kapcsolatosan a Csongrádi Rendőrkapitányságon is érdeklődtünk. Azt mondták, mivel Makón sikeres volt a puskás akció, folyamatban van a Hunyadi téri légpuskás gyérítés engedélyezése. A kivitelező egy csongrádi hivatásos vadász lenne. Mégis elképzelhető, hogy a képviselő-testület nemet mond a kérelem benyújtóinak. Legalábbis erre utal a péntei ülésre készített határozati javaslat, melyben az előterjesztő nem támogatja a társasház kezdeményezését. Mivel konkrétan nincs a környezetvédelemnek szakbizottsága a csongrádi önkormányzatnál, a mezőgazdasági bizottság elnökét, Murányi Lászlót kérdeztük meg a Hunyadi téri galambvészről. A városatya – aki galambász is – úgy gondolja, nem vezetne eredményre a kilövés, helyette inkább a madarak beköltözését kellene megakadályozni.

A csatornacsere után tüskéket szereltek fel a kritikus pontokra, de a galambok kijátszották az eléjük állított akadályokat: továbbra is a Hunyadi téri társasháznál ürítettek. Legutóbb hét mázsa guanót szállíttattak el a csongrádiak. Később egy makói cég segítségével 150 példányt sikerült élve befogni, de a rejtőzködőbbek közül mintegy nyolcvan megúszta a ritkítást – ők éppen most költik tojásaikat. A Hunyadi tériek még a fiókák kikelése előtt szeretnék légpuskával levadásztatni a megmaradt állományt, ehhez azonban előbb az önkormányzat jóváhagyása, majd a rendőrség engedélye szükséges.

A polgármesteri hivatal a helyi Fauna Állatvédő Egyesület véleményét is kikérte az ügyről, és ők határozottan ellenzik a galambok „kivégzését". Lengyel Katalin elnök szerint nem tisztázott, eredményes lesz-e ez a lépés, illetve, hogy mi lesz a meglőtt egyedekkel. Szerinte ugyanis épp a zegzugok miatt nem lehet majd összeszedni a dögöket, azok az épület különböző szegleteiben fognak rothadni, az elhullott fiókákkal együtt. Hozzátette: a fegyveres gyérítésnél értékes tenyész- és postagalambok is odaveszhetnek.

– Azt sem értem, milyen alapon kért az állatvédőktől véleményt az önkormányzat – mondta lapunknak Deák József. A csongrádi természetvédők Hunyadi téren lakó vezetője szerint szakmailag megalapozatlan a faunások álláspontja. – Azt szeretnénk, ha visszavonnák a véleményüket, különben követelni fogjuk, hogy az általuk megoldásként javasolt hálózás teljes költségét vállalják át – szögezte le Deák József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 milliót költenek az utakra Csongrádon

Mintegy százharmincmillió forintot fordít idén útépítésre a csongrádi önkormányzat, néhány utcában a… Tovább olvasom