Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A Fidesz lehet a mérleg nyelve

A Fidesz-frakción múlik, lesz-e ma elfogadott költségvetése Csongrádnak. A idei büdzsétervezetet nem támogatta pénteken a helyi jobboldal. A konzervatív erők egyik fele már határozott: ma sem fogja megszavazni a költségvetés-tervezetet, amelyen érdemben nem változtatott Bedő Tamás polgármester. A Fidesz lapzártánk után tartja frakcióülését, amin eldöntik, hová teszik le voksukat ma este a városházán.
Bedő Tamás szemben a csongrádi jobboldallal. Fotó: Bíró Dániel
Majdnem az egész csongrádi Fidesz-frakciónak át kellene szavaznia ahhoz, hogy ma estére elfogadott költségvetése legyen a Tisza-parti városnak. Pénteken – amikor első körben a képviselők elvetették a tervezetet – nem volt egyöntetű a konzervatívok állásfoglalása, hiszen a szocialisták hét igen szavazatával szemben négyen elutasították a költségvetési előterjesztést, heten pedig tartózkodtak. A döntés után Bedő Tamás lapunknak azt nyilatkozta, mivel felfelé semmiképpen sem szeretnék módosítani a hiányszámokat, a csökkentésre pedig nem érkezett javaslat, szerdáig érdemben nem változtatnak az előterjesztésen, csak az ülésen többször emlegetett grader beszerzésére különítenek el pár millió forintot.

Hegedűs Péter, a Jobb Csongrádért Egyesület színeiben politizáló korábbi polgármesterjelölt pénteken leszögezte: nem fogja támogatni a javaslatot. Véleményét alátámasztva akkor a Körös-torokkal példálózott, ahol szerinte továbbra sem dőlt el, hogy az önkormányzat maga akarja működtetni és fejleszteni az üdülőterületet, vagy a helyi vállalkozók kezébe adja, hogy ők virágoztassák fel. Hegedűs tegnap azt mondta lapunknak, hogy szerdán is nemmel fog szavazni. Elhatározását azzal indokolta, hogy a városvezetés részéről nem lát hajlandóságot olyan alapvető koncepcióváltásra, amire igazából szüksége lenne Csongrádnak. Szerinte a városfejlesztésben is le kellene valahová tenni a garast: vagy az ipari park vagy a turizmus lehet a kitörési pont, de elaprózni vétek az erőket.

A határidő: március 12.

Amennyiben ma sem kap elegendő támogató szavazatot a büdzsétervezet, bő két hét marad arra, hogy elfogadtassák, mert utána komoly, a város működtetését és fejlesztését is érintő pénzügyi nehézségekkel kell számolnia Csongrádnak. A polgármesteri hivatalnak március 12-éig kell elküldenie az államkincstárnak azokat az adatokat, amelyek az elfogadott költségvetésből származnak, és amelyek alapján áprilistól megkezdi az állami hozzájárulások kifizetését a kincstár. Ha az adatszolgáltatás késik, újabb működési hitelek felvételére lesz szükség, mert az állam nem egyben, hanem az év végéig havonta, részletekben fogja csak utalni az elmaradt tételeket.

Kurucz Ferenc, az Összefogás Csongrádért Egyesület frakciójának vezetője sem enged a negyvennyolcból. A volt rendőrkapitány szerint amióta Bedő Tamás irányítja a várost, Csongrád mélyrepülésben van, a büdzsétervezetből pedig egyáltalán nem derül ki, hogy miként lábalhatna ki a város ebből a szorongatott pénzügyi helyzetből. Kurucz hozzátette: a polgármester a kampány során azt hazudta, hogy nincs tartozása a településnek, holott a minap kiderült, az adósságállomány hamarosan megközelíti az egymilliárd forintot. Mindez Kurucz szerint megkérdőjelezi Bedő Tamás vezetésre való alkalmasságát.

A hattagú Fidesz-frakció – melynek vezetője pénteken nagyon rossznak minősítette a költségvetést – lapzártánk utáni ülésén határoz arról, hogy támogassa-e Bedő költségvetési előterjesztését. Pénteken Pap Gabriella azt mondta: nem mindenáron fognak ilyen tartalmú anyagot megszavazni – és ehhez tartották is magukat. Pap nem akart azzal kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni, hogy a szinte változatlan tervezetről miképp vélekedik majd a hattagú frakció, de azt hangsúlyozta, hogy demokratikus keretek között fognak dönteni a büdzséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román romák raboltak

Szabados Pál csanyteleki vállalkozót és alkalmazottait vasárnap este megverték és kirabolták. Két… Tovább olvasom