Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A földalap földje fertőz

A gazdálkodók számára káros a hétfőn elfogadott törvénymódosítás, amely szerint az igénylők szociális alapon juthatnának állami földhöz – jelentette ki Vincze László egy csongrádi almáskertben tartott sajtótájékoztatóján. A helyi kerttulajdonosoknak az a gondjuk, hogy egy életjáradék fejében az államhoz került parcella mára teljesen elvadult, fertőzi az ő kertjüket, a teljes, tizenöt hektáros gyümölcsöst.
Kovács Dezső szerint az állam nemtörődömsége tönkre teheti a gazdálkodókat. Fotó: Bíró Dániel
– Nem a szándékkal van baj, hanem a végrehajtással – szögezte le Csongrád és térségének országgyűlési képviselője a Nemzeti Földalap körüli problémakör kapcsán. Vincze László a kisréti almáskertben tartott tájékoztatóján elmondta, a hétfői törvénymódosítás – amely arról szól, hogy az igénylők szociális alapon kaphatnának művelésre területet az államtól – megalkotói elfeledkeztek arról, hogy az életjáradék fejében a szaktárca tulajdonába került telkekért nem nagyon jelentkeztek gazdálkodók, ha pedig jelentkeztek, a bürokrácia útvesztői miatt nehezen, illetve kedvezőtlen feltételek mellett juthattak csak hozzá a kiszemelt földekhez. Ebből kiindulva félő, hogy a rászorulók sem kapkodnak majd a felkínált telkekért.

Vincze László honatya szerint akadtak arra is példák, hogy nem egységes szempontok alapján vásárolt – illetve nem vásárolt – földet az állam, ezért többen fillérekért továbbadták birtokukat a helyzetet kihasználó neppereknek, akik kedvükre spekulálhatnak az ingatlanokkal, míg az érintett területek szomszédságában gazdálkodók ellehetetlenülnek környezetük miatt. A képviselő szerint a falugazdász hálózatot mihamarabb be kellene vonni a helyzet rendezésébe.

A Nemzeti Földalap fütyül erre a területre, holott az övé – summázta véleményét Kovács Dezső, annak a tucatnyi földtulajdonosnak az egyike, akik tizenöt évvel ezelőtt tizenöt hektáron almáskertet telepítettek. Két évvel ezelőtt a gyümölcsös egyik résztulajdonosa életjáradék fejében az államnak adta a maga egyhektárnyi összterületű parcelláit. A gyümölcsös szélén és közepén fekvő almáskerthez azóta sem nyúlt senki, pedig a szomszédok ki akarták bérelni, de hosszas utánjárást követően is csak egy évre adták volna oda nekik. – Mire megszerezhettük volna, teljesen elvadult a terület, fertőzési forrássá vált. Helyrehozni nagyon sokba kerül ezt az ültetvényt.

Ha szociális alapon kap valaki földet, nem mindegy a szomszédos gazdálkodóknak, hogy az új gazda megfelelő módon tudja-e művelni-e a területet, hozzáértőn gondoskodik-e róla – vetette fel Kovács Dezső.
Pozsár János szerint együttesen több millió forint kár érte az almáskert tulajdonosait a felelőtlen állami szerepvállalás miatt. A gyümölcsös résztulajdonosa úgy véli, a kártevőktől hemzsegő kertrész felszámolása jelenthetné az egyetlen mentsvárat számukra, de tehetetlenek, hiszen a két parcella az államé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyő határában épül az új telep

Egy több mint nyolcszázmillió forint értékű szerződést írt alá tegnap Bedő Tamás, Csongrád… Tovább olvasom