Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A fűtésen sokat spórolhatnának

Korszerűsítené intézményeinek fűtését, világítását, és a hőszigetelésre is költene a csongrádi önkormányzat. Ez volt a választási kampány egyik témája: elhangzott, bizonyos megoldások alig kerülnének pénzbe, és jobban ki kellene használni a termálenergiát. A növekvő közüzemi díjak évek óta a tervezettnél is jobban terhelik a város költségvetését.
A háttérben látható csongrádi rendelőintézetben már termálvízzel fűtenek. Fotó: Bíró Dániel
Évről évre nő a csongrádi önkormányzat intézményeinek működési költsége: amíg a közüzemi kiadások 2003-ban 113 millió forintra rúgtak, tavaly ez az összeg már megközelítette a 128 millió forintot, és a nemrégiben hatályba lépett áremelések miatt esély sincs a folyamat megállítására. Ezek a kiadások rendre a tervezettnél jobban terhelik a város költségvetését. Vörösné Lakatos Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal városgazdasági irodájának vezetője szerint, ha a dologi kiadások jövőre is 0 százalékkal emelkedhetnek, el kell kezdeni egy energiatakarékossági programot.

– A következő tél előtt lépni kellene ebben az ügyben, a képviselő-testületnek határoznia kell a fejlesztések beindításáról, így bizonyos elemei 2007 végére meg is valósulnának – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás polgármester. Szerinte elsőként a gyenge pontok felmérésére van szükség ott, ahol ez a vizsgálat még nem történt meg. Ezek után kell dönteni arról, milyen korszerűsítést milyen forrásból lehet megvalósítani.

Erről a kampány idején is szó volt: elhangzott, Csongrád termálkincsét jobban is ki lehetne használni, ez jó alternatívát jelenthetne a költséges gázzal és villanyárammal szemben. Jelenleg 517 lakást és két intézményt fűtenek ily módon a bökényi városrészben, a távhőszolgáltatás kiterjesztése azonban jelentős összegbe kerülne. Mint megtudtuk, annak idején kiépült ugyan a termálvizet szállító vezetékrendszer a városközpont felé is, de a víz kevés ahhoz, hogy ellássa az intézményeket, új kút fúrása pedig százmilliókba kerül.

Érdekesebb az a megoldás, amivel Kurucz Ferenc rukkolt elő a kampányban. Az Összefogás Csongrádért Egyesület politikusa azt mondta, „több ajánlkozó is van", akiknek a szerepvállalásával akár 40 százalékkal csökkenthetők lennének a város közüzemi kiadásai, de úgy, hogy a településnek mindez nem kerülne pénzbe. A közvilágítás modernizációja során már alkalmazott konstrukció lényege, hogy a fejlesztésből keletkező megtakarítás lenne a korszerűsítés fedezete. A másik lehetséges verzió a pályázati források kihasználása lenne, de azt még nem tudni, mennyi pénz jut erre a célra. Annyi bizonyos, hogy intézményenként több tízmillió forintot emésztene a föl a gyenge pontok kiszűrése után a korosabb kazánok, hálózatok vagy nyílászárók lecserélése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltozásra készülnek a torokban

A Körös-torokban aszfaltozásra készülnek, és a jövőben is az úthálózatot fejlesztené a csongrádi… Tovább olvasom