Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A gyergyóiak szerint oldódik a népszavazás utáni keserűség

A víz szalad, a kő marad – mondta a sikertelen népszavazás körül támadt keserűségről a gyergyószentmiklósi előadóművész Csongrádon, Wass Albertet idézve. A városban most erdélyi házat avattak, itt úgy látszott, a határon túli településekhez fűződő kapcsolaton nem hagyott nyomot a referendum.
Gáll Mihály és Kolcsár Béla szerint Európa akkor figyel ránk, ha itt is, ott is megmaradunk magyarnak. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által szervezett művészeti hétre, a Gr. Andrássy utcában lévő Erdélyi Ház avatójára gyergyószentmiklósiak is érkeztek. Gáll Mihály előadóművész, a gyergyó-medencei képző- és iparművészek kiállításának megnyitóján azt mondta, otthon érzi magát Csongrádon.

– Ugyanúgy, mint odahaza, Gyergyóalfaluban, mert szerintem szellemi határok nem választanak el bennünket, mindössze pár száz kilométeres földrajzi távolságot kell leküzdeni – mondta Gáll.

Kolcsár Béla, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója – aki szervezte a gyergyó-medencei alkotók kiállítását, és a csongrádiak figyelmébe ajánlotta az alkotásokat – még nem járt itt korábban.

Számára új volt a város, és az is, hogy itt van egy ház, mely ezentúl az erdélyiek szellemi és tárgyi alkotásainak otthona lesz. Szerinte ez igazi válasz minden kételyre. Szóba került, hogy Gyergyószentmiklós testvérvárosi kapcsolatot létesítene Csongráddal.

– Látszik, hogy ez a város komolyan gondolja az együttműködést, amit nem felülről kezdeményeztek, hanem azok, akikkel mi az elmúlt években megismerkedtünk, akikkel közös alkotótábort szerveztünk.

A sikertelen népszavazás – ezt Erdélyben járva hallja az ember – kételyeket ébresztett, keserűséget szült sokakban. Gáll Mihály ezzel kapcsolatban Wass Albert ismert versének sorait idézi: „a víz szalad, de a kő marad". Szerinte ez szerencsétlen kezdeményezés volt.

– Azért jó tudni: ha közömbösek vagyunk, sok mindent elveszthetünk. Nyelvünk, kultúránk, hányatott múltunk közös, összetartozunk, de elvész minden, ha nem fogunk össze és nem erősödünk meg. Európa akkor figyel ránk, ha sikerül megmaradni magyarnak itt is, ott is. Ezért örülök ennek a csongrádi háznak, mert megerősít abban: van remény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 milliót költenek az utakra Csongrádon

Mintegy százharmincmillió forintot fordít idén útépítésre a csongrádi önkormányzat, néhány utcában a… Tovább olvasom