Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A hotelek rossz éve Csongrádon

Rohamosan szaporodnak a magán- és falusi szállások Csongrádon, ahol a hotelek minden eddiginél rosszabb szezont zártak tavaly. A város idegenforgalmi adóbevételei a körülményekhez képest jól alakultak, de ez egy nyári ellenőrzésnek is köszönhető. A turisztikai szakember az idei évvel kapcsolatban derűlátó.
A pocsék nyári időjárás és a magas vízállás ellenére alig maradt el a csongrádi önkormányzat tavalyi idegenforgalmi adóbevétele a 2004-estől, az üdülőépületek után befizetett összeg pedig jelentősen emelkedett az elmúlt évben. Utóbbi nem az ártéri lábas házak számának emelkedésével, hanem egy jól időzített ellenőrzéssel magyarázható. Mint Berkes István jegyzőtől megtudtuk, a Körös-toroki napok idején tartott hivatali kontroll eredménye, hogy 3,8 millió forint folyt be a város kasszájába. Több tucat üdülőtulajdonos ugyanis azzal próbált kibújni a kötelezettség alól, hogy nem kért ingatlanára használatbavételi engedélyt, de a revizorok tetten érték őket a felfüggönyözött házakban.

A Csongrádon és környékén eltöltött vendégéjszakák után fizetett idegenforgalmi adó a rendelet bevezetése óta 2004-ben hozta a legtöbb pénzt az önkormányzatnak, közel 1,4 millió forintot. A tavalyi eredmény ennél kisebb ugyan, de a kétszázezres különbség elenyésző annak tükrében, hogy a helyi kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetői, leginkább a természeti körülmények miatt, az elmúlt évtizedek leggyengébb szezonjának minősítették a 2005-ös esztendőt. Bátki Ferenc, a Hotel Tisza tulajdonosa elmondta, ennél rosszabb évet még nem zártak, a fizetőképes vendégek elkerülték a várost. Hasonló volt a helyzet a Körös-torokban, ahol a kemping működtetőinek főképp az elmaradt gyerekcsoportok okoztak fejfájást, a Szigeti Szabolcs vezette Happy Day Hotel pedig fennállása legeredménytelenebb évén van túl.

Hogy az eltérés nem utal drámai helyzetre, a magánszállásadók számának és a falusi vendéglátás elterjedésének, illetve népszerűségének köszönhető. Három évvel ezelőtt még csak hetven férőhelyet tudtak biztosítani az otthonukban vendéget fogadók, 2005-ben ez szám már meghaladta a százat. A falusi szállásadóknál töltött vendégéjszakák száma egy év alatt, 2003-ról 2004-re megháromszorozódott, és az összes vendég belföldi volt.

– Bennünket is meglepett a tavalyi forgalmunk, ami emelkedést mutat a korábbihoz képest – nyilatkozta lapunknak Újszászi Erika, a helyi Tourinform-iroda vezetője. Elmondta, főleg kispénzű turisták tértek be hozzájuk, akik olcsó és közeli szálláshelyeket kerestek. Az augusztusi városi programok idején volt a legnagyobb érdeklődés, a hagyományos csongrádi rendezvények sok vendéget vonzottak, de ezzel véget is ért a szezon. Újszászi Erika derűlátóbb az idei esztendővel kapcsolatban, a hozzájuk befutott programtervek ugyanis azt jelzik, a nyár első felében is lesznek turistacsalogató rendezvények, mint például a június végi csíramáléünnep, amit először rendeznek meg Csongrádon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze: 2005 felejthető

Politikai szempontból felejthetőnek nevezte a 2005-ös esztendőt Vincze László, Csongrád és… Tovább olvasom