Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A képviselő akcióval hívta föl a figyelmet a malomra

Csongrád - Kukoricabetakarítással hívta föl a figyelmet a csongrádi malom körül kialakult tarthatatlan helyzetre Vincze László. A csongrádi képviselő sajtótájékoztatón arattatta le 12 hektáros nagyréti kukoricaföldjét.
Vincze földjét is bérbe vette a malmot tulajdonló társaság, amely haszonbért nem fizetett, mégis bevetette kukoricával a területet. A cég egyes vélemények szerint 700 milliós adósságot halmozott föl.

Vincze László megelégelte a hónapok óta tartó utánjárást, és a sok ígéretet. A fideszes honatya földjét tavaszig a csongrádi malmot üzemeltető társaság bérelte, de mivel a tavalyi haszonbérletet sem fizették ki májusig, a képviselő fölmondta a szerződést. Ennek ellenére bevetették kukoricával szántóit, de a betakarítás – feltehetően a cég fizetésképtelensége miatt – eddig elmaradt.

– Lassan a vetési időszak is lejár, ezért valamit tennem kellett – nyilatkozta lapunknak a honatya. A figyelemfelkeltő akcióra szerinte azért volt szükség, hogy a környék gazdálkodói és földtulajdonosai a jövőben elővigyázatosabban keressenek felvásárlót terményüknek. Hozzátette: nem szeretné, hogy a volt bérlők nemtörődömsége miatt gaz verje föl a földjeit, ezért határozott a betakarítás mellett. A kukoricát egyébként nem akarja eladni, hanem zárolni fogja, abban a reményben, hogy hamarosan rendeződik a malom helyzete. Arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát erre, azt felelte, igazából nagyon keveset.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mennyi gazdálkodót érint a csongrádi malom csődhelyzete, és az sem ismert, hogy mekkora adósságot halmozott fel az üzemet birtokló Csongrád és Környéke Beszerző és Értékesítő Szövetkezet (BÉSZ). Egyes vélemények szerint csak a BÉSZ-nek 700 milliós tartozása van, ebből 200 millióra becsülik azt az összeget, ami a termelőknek járna a leadott terményért. A lapunk által megkérdezett gazdák egyike sem tud arról, hogy eddig bárkit is kártalanított volna a szövetkezet. Többen úgy vélik, már 2006 nyarán és őszén úgy vásárolt föl takarmányt a malom, hogy vezetői tudtak róla, képtelenek lesznek kifizetni az áru ellenértékét. Halmozza a problémákat, hogy hiába mondják föl a szerződéseket, a földhivatali nyilvántartás szerint a használati jog az adósoknál marad, így ők vehetik a fel a területtámogatásokat.

Lapunk többször beszámolt arról, hogy reorganizációs program beindításával szeretnék újra üzembe állítani a csongrádi malmot a tulajdonosok. A Csongrád és Környéke Beszerző és Értékesítő Szövetkezet igazgatósági elnöke, Gráner Gyula utoljára májusban nyilatkozott a Délvilágnak. Akkor azt mondta, hogy a reorganizáció menni fog, és azt is hozzátette, hogy az elvi döntés megszületett, a program konkretizálása még hátravan. Július végén azt az információt kaptuk a Magyar Fejlesztési Bank kommunikációs igazgatójától, hogy tudnak a csongrádiak hitelkérelméről, de a döntés – így a kifizetés – csak hónapok múlva várható. Csütörtökön is felhívtuk a pénzintézet szóvivőjét, aki újfent arról tudott csak beszámolni, hogy nem történt lényeges előrelépés az ügyben. A témával kapcsolatban meg szerettük volna kérdezni az illetékeseket, de tegnap sem tudtuk elérni Gráner Gyulát és helyettesét, Vakulya Józsefet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős emberektől lopott a 48 éves csongrádi nő

Csongrád - Rászoruló idős embereket környékezett, majd lopott meg egy helybeli nő Csongrádon. A… Tovább olvasom